Vette vis eten is gezond


 

Juist vette vis is gezond

Vis is gezond en dat geldt ook voor vette vissoorten zoals zalm, haring, tonijn en sardienen. Twee porties vette vis per week kan de sterfte aan hart- en vaatziekten met 20 tot 30 procent verminderen. Regelmatige viseters hebben minder kans op een hartstilstand en mogelijk ook op dementie. Vis heeft nog meer voordelen. Zwangere vrouwen die minstens een keer per week vis eten, hebben minder risico op een vroeggeboorte en baby’s met een laag geboortegewicht. Visvetten zijn ten slotte cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenfuncties. In landen waar het minste vis wordt gegeten zouden volgens Professor Crawford (Institute of Brain Chemistry, Londen) meer geweld, zelfmoorden en depressies voorkomen. Het gemiddelde intelligentiequotiënt zou er ook lager zijn.


Omega-3-vetzuren
Al deze gunstige effecten van vis zijn waarschijnlijk het resultaat van de omega-3-vetzuren (EPA en DHA) die we voornamelijk terugvinden in vette vissoorten maar sluiten een mogelijke positieve bijdrage van andere bestanddelen in vis niet uit. Vandaar de aanbeveling om bij voorkeur 1 tot 2 maal per week vis te eten in plaats van zijn toevlucht te nemen tot visoliepreparaten. Vis kan bij de warme maaltijd, op de boterham of in een frisse salade.

Vis en kwik?
Wat met de bezorgdheid over contaminanten zoals kwik in vis? Het gebruik van 2 maal vis per week uit de winkel is veilig. Zeker wanneer men varieert binnen het ruime visassortiment. De toenemende zorg voor het milieu en de beheersing van de vervuiling heeft er bovendien toe geleid dat de aangetroffen waarden de laatste twintig jaar systematisch een dalende trend vertonen.

Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zijn gevoeliger voor de effecten van kwik. Zij moeten extra voorzichtig zijn met het eten van vissen uit mogelijk verontreinigd water zoals in grote rivieren (bv. zelfgevangen vis) en roofvissen zoals haaien en zwaardvissen die doorgaans meer kwik bevatten dan andere vissoorten. Dergelijke vissoorten worden in België evenwel maar weinig of niet gegeten.

 

Zo gezond als een visje.


 
 


 

Zowel magere als vette vissoorten passen in een gezonde keuken en bieden voor elk wat wils. Magere vis past perfect in lijnvriendelijke menu's, maar ook vette vis biedt gezonde voordelen. Zij bevatten een schat aan de alomgeprezen visvetten (n-3 meervoudig onverzadigde vetzuren) en zijn in het algemeen toch magerder dan vette vleessoorten.
N-3 meervoudig onverzadigde vetzuren kennen de laatste jaren veel belangstelling in het kader van de preventie van hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Twee maal per week vis op het menu is de boodschap.

Op culinair vlak zijn er met vis mogelijkheden zat. Er is niet alleen het ruime visaanbod maar ook de vele bereidingsmogelijkheden en het feit dat vis bij zoveel verschillende eetsituaties past: als voor- of hoofdgerecht, in soep, bij de broodmaaltijd of een lichte lunch en als hapje bij een drankje. Voor je het weet eet je gemakkelijk zelfs meer dan 2 maal per week vis.

’t is zo klaar

 • Vis pocheren doe je in een lekker geurende bouillon die net onder het kookpunt blijft (80-90°C). De vis mag in elk geval nooit koken. Anders verliest ze te veel van haar fijne smaak. Reken 2 liter pocheervocht voor 1 kg vis. Kleine vissen zijn in 2 tot 4 minuten gaar.
   

 • Vis stomen gebeurt boven hete waterdamp onder een deksel. Leg de vis op een bedje van groenten en aromatische kruiden. Naargelang de dikte en de grootte van de vis varieert de stoomtijd van 5 tot 15 minuten.
   
 • Vis stoof je in een bodempje vocht (water, bouillon, citroensap of witte wijn) en eventueel op een bedje van gesneden groenten. Zet een deksel op de pan, dan droogt de vis niet uit en ontstaat er een kruidig vocht dat je kan gebruiken als basis voor een fijne vissaus.
   
 • Vis grilleren of roosteren kan in de zomer ook op de barbecue.
   
 • Vis ‘en papillot’ is vis die je ruim inpakt in aluminiumfolie samen met fijngesneden groenten en kruiden en eventueel een scheutje wijn. Je kan de gevulde papillot zowel in de oven als op de gril of op de barbecue laten garen.
   
 • Vis bereiden in de microgolfoven in een klein bodempje vocht (max. 1 cm) kan ook. Visfilets dek je best af. Hele vissen bereid je best in een open schaal. Schik de dunnere delen van de vis altijd in het midden want aan de rand van de schaal werken de microgolven sterker dan in het midden. Respecteer nauwgezet de bereidingstijden. Laat de vis na de bereiding afgedekt een minuutje rusten, dan kan de hitte zich goed verdelen.
   

Mama, ik lust geen vis!
Kinderen en vis zijn niet altijd de beste maatjes. Hoewel, naarmate de vis minder op vis lijkt, zijn ze er vaak wel voor te vinden. Denk maar aan het succes van de spijtig genoeg nogal vetrijke vissticks Ziehier enkele trucs om kinderen te verleiden tot een gezonde portie vis.

 • Eén slecht terechtgekomen graatje kan zorgen voor een levenslange afkeer voor vis. Kies dus steeds voor visfilets of moten zonder graten.
   
 • Camoufleer de vis in een aantrekkelijk jasje: bv. gepaneerd, in bladerdeeg, in de vorm van balletjes of een hamburger, met tomatensaus, in een lekker éénpansgerecht enz.
   
 • Combineer vis met producten waar kinderen dol op zijn: bv. met puree, met appelmoes of met ander fruit, met worteltjes, met spaghetti, in lasagne, op pizza enz.
 • Reukloze omega 2 vet* (Squalene uit levertraan van diepzeehaaien met neutrale smaak en geur door fijne destillage) capsules.
 
     

 

* Omega 2 vetten zijn meervoudig onverzadigde vetten Squalene (C30 H50, C30:6n-omega2), die in ons lichaam bevinden en die vooral in haaienlever in grote mate aanwezig zijn (levertraan van diepzeehaaien), vroeger was de zogenaamde levertraan van walvissen. Deze essentiële vetten bevinden zich ook in olijfolie en pamlolie. > Lees hierover meer ...

Inspired by Nature.

                             Driven by Science.

                                                                    Passionated by Nutrition.

Home    

Natuurlijk Herstel. Altijd beter! 

Lukas T.S. Tjan

 • Voedingsadviezen

 • Nutrition Development

 • Complementaire geneeskunde

 • Marketing Voeding & CAM

© Science for Life. 2001-2011. Deze homepage is gemaakt door Mandala Communicatie, www.mandalacommunicatie.nl   

Op deze homepage berust een copyright. Voor meer info kunt u e-mailen naar info@scienceforlife.eu 

Voor alle op deze homepage vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.