Nieuwe visie op reuma als auto-immuunziekte

De gemiddelde levensduur voor de Nederlanders is voor mannen 74,8 jaar en voor vrouwen 78,6 jaar. Naar de berekeningen van het R.I.V.M. valt af te leiden dat de gemiddelde leeftijd die een persoon in goede gezondheid doorbrengt 60 jaar is voor zowel mannen als vrouwen. Dat betekent dat de kwaliteit van het leven voor mannen gemiddeld 14 jaar en voor vrouwen gemiddeld 18 jaar is aangetast. Deze aantasting van de kwaliteit van het leven kenmerkt zich vooral door chronische aandoeningen.

Het aantal chronische aandoeningen in Nederland is hoog. Naar schatting lijden circa 3,4 miljoen Nederlanders aan chronische ziekten, waarbij aandoeningen van gewrichten ťťn van de meest voorkomende is. Men schat zo'n 750.000 mensen in meer of mindere mate aan gewrichtsslijtage (artrose) lijden. Het aantal mensen met ernstige chronische gewrichtsziekten wordt geschat op 300.000.

ReumatoÔde Artritis
ReumatoÔde Artritis is een chronische gewrichtsontsteking waarbij meerdere gewrichten zijn aangedaan. De aandoening komt 2 a 3 maal zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. Bij vrouwen worden vaak vingers, arm, knie en nek aangedaan, bij mannen worden daarnaast meer reumatische rugklachten gezien. De verschijnselen van Reumatoide Artritis zijn pijn, roodheid, warmte en zwelling in en om de gewrichten, wat kan leiden tot (ochtend) stijfheid en bewegingsbeperking.
Reuma veroorzaakt veel pijn en bewegingsbeperkingen. Therapie, medicatie en leefregels verlichten de pijn. Ze zijn symptoom gericht. De ziekte is niet te genezen zeggen de meeste artsen, maar recente wetenschappelijke onderzoeken hebben bewijzen geleverd dat toepassing van enzymen-complex en onverzadigde meervoudige vetzuren (omega 3 vetzuren) in visolie en squalene (leverolie van diepzeehaai) nieuwe perspectieven bieden bij het bestrijden van reuma.
 

Artrose
Artrose is een degeneratie van het gewrichtskraakbeen, waarbij het kraakbeen dunner wordt en zelfs kan verdwijnen. Bij artrose is er sprake van een verstoring van het evenwicht tussen opbouw en afbraak van het kraakbeen. De belangrijkste klachten zijn pijn en stijfheid. Artrose komt meestal voor aan handen, schouders, heupen, teen en wervelkolom.

Behandeling van gewrichtspijn
De conservatieve behandeling van reumatische aandoeningen is er alleen op gericht om de pijn en stijfheid te verlichten. Over het algemeen wordt dit gedaan met pijnstillers en corticosteroiden. Deze hebben een pijnstillende, koortswerende en een ontstekingremmende werking. Nadelen van gebruik van deze medicijnen zijn:
Ze onderdrukken de symptomen.
Versnellen vaak de gewrichtsachteruitgang.
De meeste medicijnen hebben bijwerking.

 

Chronisch

Van steeds meer chronische ziekten wordt aangenomen dat auto-immuniteit er een voorname rol speelt. Het afweersysteem beschermt ons namelijk tegen aanvallen van bacteriŽn, virussen, parasieten (antigenen), het voorkomt allergieŽn, verwijdert ongewenste, onverteerde voedselresten en ruimt kankercellen op. Ons immuunsysteem biedt een natuurlijke bescherming tegen antigenen (lichaamsvijandige eiwitten) door antistoffen te maken.

 

Auto-immuunziekte

Chronische reuma is primair gebaseerd op een ontstekingsreactie veroorzaakt door lichaamseigen afweerstoffen beginnend in bindweefsels (bouwstenen) van gewrichtkapsels. Men spreekt van auto-immuniteit wanneer een immunologische reactie optreedt tegen lichaamseigen bestanddelen omdat processen onder invloed van genetische, hormonale en omgevingsfactoren, waaronder ziekteverwekkers als virussen en bacteriŽn, leefpatroon en voeding, een belangrijke rol spelen die leiden tot weefselbeschadiging of functie vermindering.  Wanneer dus het tolerantiesysteem faalt, kan dit leiden tot het ontstaan van een auto-immuunziekte onder invloed van reeds gevormde auto-antilichamen gericht tegen lichaamseigen bestanddelen.

 

De krachtige werking van enzymen.

Enzymen zijn producten van de levende cel. Enzymen zijn als het ware de biochemische katalysatoren in ons lichaam die onmisbaar zijn voor de werking van onze stofwisseling en spijsvertering. Het unieke van een levende cel is, dat deze in staat is een grote verscheidenheid aan reacties met grote efficiŽntie en specificiteit te laten verlopen.

Door het toedienen van een protease-mix bestaande uit proteasen, amylasen en lipasen samengesteld uit een mix van plantaardige (papaine en bromelaine) en pancreatine wordt het terugdringen van auto-antilichamen sterk bevorderd, waardoor wij een mogelijke verbetering te zien kunnen krijgen. Afhankelijk van de duur en de fase van de ziekte resulteert het niveau van verbetering.

 

De veelzijdige werking van vetzuren.

Ons lichaam produceert prostaglandines zelf en kan voor de productie niet buiten essentiŽle vetzuren. Prostaglandines beÔnvloeden de regulatie van de celstofwisseling door hun hormoonachtige werking en zij spelen een rol bij de celdeling. Deze hormoonachtige stoffen vervullen belangrijke (regulerende) functies bij een groot aantal stofwisselingsprocessen, waaronder allergische reacties en ontstekingsreacties. Prostaglandines zorgen voor het goed functioneren van het immuunsysteem en de bloedsomloop. Ze beschermen het lichaam tegen auto-immuunreacties. Daarbij is de toevoer van bepaalde meervoudig onverzadigde vetzuren - EPA en DHA uit visolie en Squalene (leverolie van diepzeehaai) - onontbeerlijk voor de synthese van de gunstige prostagladines. Ook blijkt dat bij de onlangs ontdekte aanwezigheid van PPARg (Peroxisome Proliferator-activated Receptor) in de cel bij reumatische aandoeningen, de werking van onverzadigde meervoudige vetzuren zeer gunstig te beÔnvloeden. De effecten van silicium bij de mens zijn deels bekend: de nagels en haren worden sterker, terwijl diverse huidaandoeningen verdwijnen bij opname van silicium door het lichaam. Gewrichtsklachten bij artrose (gewrichtslijtage), artritis en reuma, alsook pijnklachten door osteoporose (botontkalking) verminderen veelal spectaculair. Ook de pijnklachten door peesontstekingen worden gunstig beÔnvloed. Daarnaast blijkt het middel ontstekingsremmend te zijn en versterkt het de werking van het afweersysteem. Ook blijkt uit onderzoek bij konijnen dat silicium aderverkalking ten dele kan voorkomen. De nadelige effecten van het mineraal aluminium (soms schadelijk voor het lichaam) worden door silicium tegengegaan.

Inspired by Nature.

                             Driven by Science.

                                                                    Passionated by Nutrition.

Home    

Natuurlijk Herstel. Altijd beter! 

Lukas T.S. Tjan

  • Voedingsadviezen

  • Nutrition Development

  • Complementaire geneeskunde

  • Marketing Voeding & CAM

© Science for Life. 2001-2011. Deze homepage is gemaakt door Mandala Communicatie, www.mandalacommunicatie.nl   

Op deze homepage berust een copyright. Voor meer info kunt u e-mailen naar info@scienceforlife.eu 

Voor alle op deze homepage vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.