Visie orthomoleculaire geneeskunde

 

De term orthomoleculaire geneeskunde is voor het eerst gepubliceerd in 1965 in het wetenschappelijke tijdschrift Science, door de Amerikaanse biochemicus Linus Carl Pauling (1901-1994), tweevoudig Nobel-prijswinnaar voor de chemie en voor de vrede. Pauling pleitte in zijn boek Cancer and Vitamin C (1979) voor het gebruik van hoge doses vitamine C ter voorkoming van kanker. Linus Pauling nam dagelijks tussen 5 en 10 g vitamine C in, dat is ongeveer 100 tot 200 meer dan de huidige 'normale' gangbare dosering. Hij stierf zelf aan prostaatkanker maar meende dat hij door veel vitamine C te slikken de ziekte lang in toom gehouden had. Hij was altijd vitaal en gezond geweest en stierf op hoge leeftijd van 93 jaar.

Het woord orthomoleculair komt van orthos, het betekent in het Grieks voor goed of juist en moleculen - de bouwstenen van ons lichaam in moleculaire omgeving ofwel optimaal biochemisch milieu.

 

 

De natuur is onze beste medicijn. En onze duurzaamste medicijn is voeding.

Je bent wat je eet, wees er van bewust!

De orthomoleculaire science omvat de orthomoleculaire voedingsleer en de orthomoleculaire geneeskunde. De voedingsleer is een erkende wetenschappelijke universitaire leervak die men o.a. aan de Universiteit in Wageningen kan volgen. In diverse bekende internationale universiteiten worden de populaire studies Voedingswetenschappen en voedingsepidemiologie gewoon gedoceerd. De orthomoleculaire geneeskunde is erop gericht de gezondheid te bevorderen door de lichaamscellen, de fundamentale bouwstenen van het organisme, te voorzien van optimale hoeveelheden van alle vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen zoals vetzuren, enzymen, vezels en eiwitten .

" Don't criticize what you can't understand "

In de orthomoleculaire geneeskunde worden natuurlijke stoffen, vitamines, mineralen en tal van andere substanties die van nature in het lichaam thuishoren toegepast om disbalansen en ziekteprocessen te herstellen. Door het gebruik van veilige lichaamseigen stoffen onderscheidt de orthomoleculaire geneeskunde zich van andere takken van de medische wetenschap. Met andere woorden in de orthomoleculaire geneeskunde proberen we het lichaam van iemand te voorzien van een juiste en optimale hoeveelheid van alle natuurlijke stoffen. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van aanwezigheid van voldoende vitaminen en mineralen en juiste afwezigheid van afvalstoffen, toxinen, etc. Een orthomoleculair arts zal in eerste instantie aandacht schenken aan de voeding, de keuzen daarin en de juiste kwaliteiten van die voeding. Vervolgens is de juiste bereiding van belang en ook hoe het wordt gegeten (goed kauwen, niet wegspoelen met drinken, niet gehaast eten, etc.). Verder is de opname van belang. Als je tien mensen dezelfde maaltijd laat eten, zullen de concentraties van bepaalde stoffen in die maaltijd toch verschillen in het bloed van deze personen. De ene mens neemt nu makkelijker bepaalde stoffen op dan de ander en bepaalde stoffen juist minder goed dan een ander. Er is sprake van een zogenaamde biochemische individualiteit, ieder mens verschilt en er is een verschil tussen inname en opname van voedingsstoffen. Ook de kwaliteit en samenstelling van de voedingssupplementen spelen hierbij een belangrijke rol. Een orthomoleculair of natuurarts of een apotheker kan bepalen hoe de opname is van diverse voedingsstoffen, zoals vetten, eiwitten, suikers, mineralen, vitaminen en aminozuren. Op basis hiervan kan dan ook een gericht voedingsadvies en eventueel een suppletie advies gegeven worden.

In de orthomoleculaire geneeskunde speelt gezonde voeding dus een zeer belangrijke rol. Naast die gezonde voeding worden vaak gericht op een bepaalde klacht of aanleg die iemand heeft, extra voedingsstoffen gegeven, in de vorm van een dieet of als voedingssupplementen (pillen, capsules, tabletten). Linus Pauling stelde vast, dat het waarschijnlijk lijkt dat sommige mensen, als gevolg van erfelijke eigenschappen en milieu- en sociale factoren ( stress speelt hierbij een grote rol), een eigenaardige behoefte aan een zeer grote doses vitaminen en mineralen hebben. Het toedienen van grote hoeveelheden vitaminen (met name Vitaminen C, B2, B6, B12, D, E, niacine en foliumzuur) schept volgens Pauling in veel gevallen een optimaal milieu voor de lichaamscellen.

Veel mensen vinden het onnatuurlijk om voedingssupplementen (extra vitaminen, mineralen, kruiden) te slikken. Dat is het ook. Maar we leven ook onnatuurlijk. Wij wonen niet in een hutje op de hei. We willen meer comfort en luxe. Het gekke is dat we dat niet voor ons lichaam willen. Mensen geven vaak honderden guldens uit voor een periodieke controle van hun auto, maar voor hun gezondheid moet alles gratis zijn of vergoed worden. Wij raden een periodieke controle en diverse onderhoudsbeurten van harte aan. Vaak zien we dat iemand vaak pas naar een dokter gaat als hij of zij ziek is. Als het dan een ernstige ziekte betreft dan sta je vaak voor moeilijke keuze. Het is prettig als je dan al een aantal artsen, therapeuten of behandelaars kent die jou kunnen begeleiden of adviseren en dat je dat niet allemaal even nog heel snel moet regelen. Door regelmatig te werken aan je gezondheid kun je ook echt gezonder en langer leven. Zo zien we dat vrouwen die regelmatig sporten minder kans hebben op borstkanker en dat mannen die extra selenium, soja en visolie innemen hun kans op prostaatkanker verminderen. Je kunt nu kiezen voor een comfortabele oude dag. De orthomoleculaire geneeskunde is een geneeskunde die zich richt op optimale gezondheid en wordt daardoor veel bij sporters en levensgenieters toegepast. Het gekke is weer dat we het heel gewoon vinden dat een sporter extra voedingssupplementen neemt, maar als je ziek bent, krijg je van de meeste reguliere artsen geen advies om iets extra voedingssupplement te nemen. Wij zien vechten tegen een ziekte als chronische vermoeidheid, kanker of reuma als een soort topsport.

Het lijkt misschien een beetje overdreven om allerlei pillen in te nemen, maar als we minder kans op diverse aandoeningen kunnen voorkomen, waarom niet?! Er zijn voldoende wetenschappelijke referenties die bewijzen dat extra inname van vitaminen, mineralen, enzymen, spoorelementen en kruiden onze gezondheid bevorderen en diverse ziektes kunnen voorkomen.

Inspired by Nature.

                             Driven by Science.

                                                                    Passionated by Nutrition.

Home    

Natuurlijk Herstel. Altijd beter! 

Lukas T.S. Tjan

  • Voedingsadviezen

  • Nutrition Development

  • Complementaire geneeskunde

  • Marketing Voeding & CAM

Science for Life. 2001-2011. Deze homepage is gemaakt door Mandala Communicatie, www.mandalacommunicatie.nl   

Op deze homepage berust een copyright. Voor meer info kunt u e-mailen naar info@scienceforlife.eu 

Voor alle op deze homepage vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.