Omega 3 vetzuren in het algemeen

" Don't criticize what you can't understand "

Seminar LC-PUFA's. De nieuwe magic bullet?

 

1 December 2000 heeft een seminar plaatsgevonden in het Triavium te Nijmegen, Nederland:"LC-PUFAs: De nieuwe magic bullet?" Over het belang van specifieke vetzuren tijdens zwangerschap en lactatie. De sprekers waren:
Prof. Dr. G. Hornstra, experimenteel nutritionist aan de Universiteit van Maastricht
"De rol van LC-PUFAs bij moeder en kind"

Prof. Dr. P.J.J. Sauer, kinderarts aan het Academisch Ziekenhuis Groningen
"LC-PUFAs in de 'voedings' praktijk"

Tevens zijn tijdens het symposium de nieuwe resultaten van een NIPO-marktonderzoek naar voeding en zwangerschap bekendgemaakt

 

De werking van Omega 3 vetzuren EPA (5-33%) & DHA(2-22%)

De omega-3 vetzuren in zeer kleine concentraties tot sterke concentraties zijn in diverse hoeveelheden en verpakkingen verkrijgbaar.

EPA (eicosapentaeenzuur 20:5 omega 3) en DHA (docosahexaeenzuur 22:6 omega 3) zijn omega-3-vetzuren die omgezet worden in type 3 prostaglandines, die een zeer belangrijke rol spelen bij het beheersen van o.a. ontstekingsprocessen en het optimaliseren van het afweersysteem. EPA en DHA zijn van belang voor het hart (hartaritmie en angina wordt tegengegaan door deze omega-3-vetzuren) en de bloedvaten (EPA en DHA verdunnen het bloed, helpen de cholesterol- en triglyceridenspiegels laag te houden en verlagen de bloeddruk). Visolie met extra EPA en DHA concentratie verbetert condities als gevolg van chronische ontstekingen, allergieën en auto-immuniteit. Omega-3-vetzuren verbeteren de stemming en gaan ontregelde celgroei tegen. Door de sterke concentraties EPA/DHA hoeft men niet zoveel capsules per dag in te nemen. DHA is geconcentreerd in synapsen en fotoreceptoren, essentieel voor een normale visuele en cognitieve ontwikkeling en is o.a. verantwoordelijk voor de communicatie tussen zenuwcellen, balans in de zicht- en gedachteprocessen, zowel als controle op stemming.

EPA is essentiële bouwstof voor zenuwcellen en celmembranen van ogen en hersenen. Substraat voor eicosanoïden – hormoonachtige substanties zoals prostaglandinen, leukotriënen en tromboxanen. Deze zijn vanuit hun regulering van endocriene-, cardiovasulaire-, en immuunsystemen belangrijk voor ontwikkeling en functioneren van de hersenen. EPA remt bovendien het enzym fosfolipase-2 (PLA2) dat AA en DHA uit de hersenen weghaalt voor gebruik elders in het lichaam.

 

Samenstelling en eigenschappen

 

EPA (Eicosapentaenic acid=eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaenic acid = docosahexaeenzuur) zijn omega-3 vetzuren, essentieel voor het eicosanoïden-metabolisme (de zgn. vitamine F-stofwisseling). Vette vissen zijn makreel, zalm, forel, haring en sprotjes. Kleine vissen die kort bij de voedselketen staan hebben het voordeel dat ze zuiverder zijn. Deze kleine vette vissoorten consumeren in sterke mate plankton-organismen, die alfa-linoleenzuur hebben omgezet in EPA en DHA.

In het menselijke lichaam bij het vetmetabolisme wordt EPA wordt door het enzym lipoxygenase omgezet in DHA, en alle DHA wordt vervolgens geconverteerd in de zgn. eicosanoïden, klasse 3: PGI-3 (prostacyclines en prostaglandines), TXA-3 (tromboxanen) en LTA-5 (leukotriënen).

 

  

De stofwisselingsroutes van de essentiële vetzuren

 

De belangrijkste eigenschappen van deze klasse 3-eicosanoïden zijn als volgt:

 • ze vertragen de bloedstolling (bloedverdunnend) door stimulans TXA-3;

 • ze reguleren de trombusvorming door stimulans TXA-3;

 • ze verlagen het totaal-cholesterolgehalte door verhoogde stimulans op PGI-3;

 • ze verhogen het HDL-cholesterolgehalte door directe stimulans op PGI-3;

 • ze remmen ontstekingsprocessen door directe competitieve remming van slechte PG-2.

Omega 3 vetzuren bezitten een breed spectrum aan therapeutische eigenschappen:

 • vormt tezamen met proteïnen, cholesterol en lecithine de membranen van de lichaamscellen;

 • draagt in sterke mate bij aan een betere vetzuurbalans, waardoor ook de cholesterolhuishouding verbetert (omega-3 vetzuren verhogen de biosynthese van HDL-cholesterol);

 • houdt verzadigde vetten beter in oplossing en draagt bij aan een betere vetzuuroxidatie van de verzadigde vetten;

 • vertoont een effectieve remming van diverse ontstekingsprocessen in het lichaam, en werkt daardoor pijnstillend. Zulks op grond van de invloed op de vitamine F-stofwisseling (zie onder 'Eigenschappen'). Bijvoorbeeld artritische aandoeningen zullen een gunstig verloop zien bij suppletie met dagelijkse hoeveelheden van 2 –5 gram visolie-concentraat of meer. Eventueel kan conventionele antireuma-medicatie dan in veel gevallen worden verminderd;

 • helpt bij de bestrijding van diverse vormen van hypertensie;

 • ondersteunt de ontwikkeling van de foetus (deze is niet in staat zelf docosahexaëenzuur aan te maken) via suppletie van visolie tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat dit bijdraagt aan een betere leerprestatie en gezichtsvermogen van het jonge kind.

Veiligheid en bijzonderheden:

Bij de aangegeven dosering zijn geen bijwerkingen bekend. Inname meer dan 3 -5 gram kan laxerend werken. Bij langdurige toepassing van hogere doseringen wordt het simultaan gebruik van extra vitamine E aangeraden (ter preventie van oxidatie van omega-3 vetzuren bij een hoog bloed- en weefselgehalte hieraan). Bij langdurige suppletie zijn geen metabolische bijwerkingen van klinische importantie waar te nemen.

Visoliesupplementen niet tijdens de zwangerschap innemen, vanwege de kans op een te hoge vitamine-A-inname. Squalene op basis van haaileverolie of op basis van olijfolie en lijnzaadolie is dan een goed alternatief. Sommige mensen hebben na inname van visoliesupplementen i.v.m. de visgeur en –smaak last van opboeren en oprispingen. De verfijnde gedestilleerde squalene op basis van haaileverolie of olijfolie met neutrale geur en smaak is dan een goed alternatief.

Een goed alternatief is squalene capsule die zo gezuiverd is dat ze niet naar vis ruikt en smaakt.

In het westen is de consumptie van omega-3 vetzuren de laatste honderd jaar aanzienlijk afgenomen. De laatste 20 tot 30 jaar is vooral het belang van omega-6 vetzuren als linolzuur benadrukt, waardoor we hiervan doorgaans genoeg via voeding binnen krijgen. De verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren zou tussen de 4 en de 10 moeten liggen. Ons westers voedingspatroon resulteert echter in een verhouding tussen de 10 en de 25 wat een tekort inhoudt aan omega -3 vetzuren.

De omega-3 en omega-6 als vetzuren zijn de voorlopers van de zogenaamde prostaglandines (PGE1 en PGE3). Elk van deze prostaglandines heeft een andere chemische structuur en komt voort uit een ander vetzuur. Prostaglandines kunnen in vele weefsels en organen gevormd worden en kunnen in uiterst kleine hoeveelheden belangrijke (patho)fysiologische functies uitoefenen. Hun werkingsduur is kort. Zij beïnvloeden de regulatie van de celstofwisseling door hun hormoonachtige werking en zij spelen een centrale rol bij de celdeling. Deze centrale rol maakt duidelijk waarom prostaglandines met zoveel verschillende klachten in verband worden gebracht. Prostaglandines worden vooral gevonden in de bloedvatwanden, macrofagen, bloedplaatjes, zenuwen en alle organen. Prostaglandines beïnvloeden elkaar onderling en er heerst een bepaald evenwicht. Als de verhouding tussen omega -3 en omega-6 vetzuren verstoord raakt (door teveel verzadigd vet, teveel cholesterol, roken, te veel koffie en ongezonde eenzijdige voeding, stress, virusinfecties en straling) kunnen er gezondheidsproblemen (gewrichtsklachten, ochtendstijfheid allergische aandoeningen, ontstekingen en hart - en vaataandoeningen) ontstaan.

 

Primaire functies van Vetzuren in het lichaam:

 1. Als bouwstenen. Vetzuren zijn de bouwstenen van fosfolipiden en glycolipiden (bestanddelen van cel membranen).

 2. Als targeting (doelzoekende) moleculen. Vetzuren hechten zich aan veel eiwitten. De eiwitten worden zo naar de voor hun bestemde plaatsen in membranen gedirigeerd.

 3. Als brandstofmoleculen. Vetzuren worden opgeslagen als triacylglycerolen (esters van glycerol en vetzuren). Triacylglycerolen worden ook triglyceriden of neutrale vetten genoemd.

 4. Boodschappermoleculen (messengers). Omzettingsproducten van vetzuren fungeren als hormonen en als intracellulaire boodschappermoleculen.

 5. Belangrijke oplosmiddel voor diverse vitaminen, zoals A, D, E en K
   
  De algemene structuurformule van triglyceriden

Figuur: De algemene structuurformule van triglyceriden.
 
De opbrengst van de complete verbranding van vetzuren is ongeveer 9000 calorieën per gram. De opbrengst van de verbranding van koolhydraten en eiwitten is slechts ongeveer 4000 calorieën per gram. Dit komt omdat vetzuren sterker gereduceerd zijn.
Vetzuren worden door hun apolaire karakter (niet oplosbaar in water) in watervrije vorm opgeslagen. Koolhydraten en eiwitten binden wel water wanneer ze worden opgeslagen. Hierdoor bevat 1 gram vet zes keer meer energie dan 1 gram glycogeen waaraan water is gebonden.

 

 

Eigenschappen van omega 3 vetzuren:

 

opsommingsteken Anti-oxidant (vrije radicalenvanger)
opsommingsteken

Antibioticum (licht infectieremmend)

opsommingsteken

Anticoagulans (remt de bloedplaatjesaggregatie, vermindert samenkleving van bloedplaatjes / breekt bloedstolsels af)

opsommingsteken

Antihistaminicum (histaminenwerend)

opsommingsteken

Antiphlogisticum (licht ontstekingwerend).

opsommingsteken

Anti-allergicum. (allergiewerend)

opsommingsteken

Anti-carcinogenesis. Meer info>

opsommingsteken

Differentiatie kankercellen tot adipocyt (vetcel), apoptosis (celdoding) en necrosis (weefselafbraak).

opsommingsteken

Zie nieuwe visie op kanker door recente inzichten PPAR tech

opsommingsteken

Digestivum (spijsverteringbevorderend).

opsommingsteken

Herstelt auto-immuunsysteem. Meer info>

opsommingsteken

Immunostimulans (verbetert weerstand, bevordert de vorming en activiteit van fagocyten en lymfocyten.). Meer info>

opsommingsteken

Ondersteunt herstelprocessen bij in- of uitwendige weefselbeschadiging.

 

 

Toepassingen Omega 3 vetzuren:

 

opsommingsteken

Alvleesklierzwakte (onvoldoende insulineproductie); Meer info>

opsommingsteken

Angina pectoris;

opsommingsteken

Astma cardiale;

opsommingsteken

Atherosclerose;

opsommingsteken

Artritis;

opsommingsteken

Bloedvataandoeningen (algemeen);

opsommingsteken

Borstcysten;

opsommingsteken

Bot- en gewrichtsaandoeningen (algemeen);

opsommingsteken

Cholesterolspiegel, te hoog;

opsommingsteken

Circulatiestoornissen;

opsommingsteken

Claudicatio intermittens;

opsommingsteken

Couperose;

opsommingsteken

Cysten, mammae;

opsommingsteken

Cardiomyopathie;

opsommingsteken

Climacterium;

opsommingsteken

Decompensatio cordis;

opsommingsteken

Dermatitis;

opsommingsteken

Diabetes (NIA, type II); Meer info>

opsommingsteken

Eczeem;

opsommingsteken

Flebitis;

opsommingsteken

Gewrichtsaandoeningen;

opsommingsteken

Haarvaten, slechte doorbloeding;

opsommingsteken

Hartaandoeningen (algemeen);

opsommingsteken

Hartinfarct, nabehandeling;

opsommingsteken

Hartritmestoornissen;

opsommingsteken

Hormoonhuishouding, dysbalans (vrouw);

opsommingsteken

Huidaandoeningen (algemeen);

opsommingsteken

Huid, droge;

opsommingsteken

Huiduitslag;

opsommingsteken

Hyperactiviteit: ADHD;

opsommingsteken

Hypercholesterolemie;

opsommingsteken

Infertiliteit (vrouw);

opsommingsteken

Kortademigheid;

opsommingsteken

Menopauze;

opsommingsteken

Multiple Sclerose;

opsommingsteken

Neusbloedingen, intermitterende;

opsommingsteken

Onvruchtbaarheid;

opsommingsteken

Opvliegingen;

opsommingsteken

Osteomalacie;

opsommingsteken

Overgang;

opsommingsteken

Pancreasinsufficiëntie, incretoire;

opsommingsteken

Polyartritis;

opsommingsteken

Psoriasis:

opsommingsteken

Reumatische aandoeningen;

opsommingsteken

Syndroom van Raynaud

opsommingsteken

Steriliteit;

opsommingsteken

Trombose, preventie van;

opsommingsteken

Triglyceridenspiegel, te hoog;

opsommingsteken

Ulcus cruris;

opsommingsteken

Vaataandoeningen kleine;

opsommingsteken

Veneuze aandoeningen;

opsommingsteken

Vruchtbaarheidsstoornissen;

 

Samenstelling per capsule meestal van 250 mg -1000 mg:

 

Inhoud: varierend van 40 - 150 capsules

 

Gebruik dosering:

2 x 1 tot 3 capsules per dag,

3 x 1 tot 4 capsules per dag . Dosering zeer afhankelijk van de kwantiteit en kwaliteit van de samenstelling en concentraties inhoud capsules.

 

Seminar LC-PUFA's. De nieuwe magic bullet?

1 December 2000 heeft een seminar plaatsgevonden in het Triavium te Nijmegen, Nederland:"LC-PUFAs: De nieuwe magic bullet?" Over het belang van specifieke vetzuren tijdens zwangerschap en lactatie. De sprekers waren:
Prof. Dr. G. Hornstra, experimenteel nutritionist aan de Universiteit van Maastricht
"De rol van LC-PUFAs bij moeder en kind"

Prof. Dr. P.J.J. Sauer, kinderarts aan het Academisch Ziekenhuis Groningen
"LC-PUFAs in de 'voedings' praktijk"

Tevens zijn tijdens het symposium de nieuwe resultaten van een NIPO-marktonderzoek naar voeding en zwangerschap bekendgemaakt

 

Bronnen en referenties

1. Davidson MH, Maki KC, Kalkowski J, et al. Effects of docosahexaenoic acid on serum lipoproteins in patients with combined hyperlipidemia: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Am Coll Nutr 1997;16(3):236–43.
2. Gibson RA, Neumann MA, Makrides M. Effect of dietary docosahexaenoic acid on brain composition and neural function in term infants.
Lipids
1996;31:177S–81S.
3. Makrides M, Neumann MA, Gibson RA. Is dietary docosahexaenoic acid essential for term infants? Lipids 1996;31:115–19.
4. Stevens LJ, Zentall SS, Deck JL, et al.
Essential fatty acid metabolism in boys with attention-deficit hyperactivity disorder. Am J Clin Nutr 1995;62:761–68.
5. Leaf A, Weber PC. Cardiovascular effects of n-3 fatty acids. New Engl J Med 1988;318:549–57.
6. Malasanos TH, Stacpoole PW. Biological effects of omega-3 fatty acids in diabetes mellitus. Diabetes Care 1991;14:1160–79.
7. Schectman G, Kaul S, Kassebah AH. Effect of fish oil concentrate on lipoprotein composition in NIDDM.
Diabetes 1988;37:1567–73.
8. Toft I, Bonaa KH, Ingebretsen OC, et al.
Effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on glucose homeostasis and blood pressure in essential hypertension. Ann Intern Med 1995;123:911–18.
9. Harris WS, Zucker ML, Dujovne CA. Omega-3 fatty acids in type IV hyperlipidemia: Fish oils vs. methyl esters. Am J Clin Nutr 1987;45(4):858 (abstract).

10. Clarke JTR, Cullen-Dean G, Reglink E, et al. Increased incidence of epistaxis in adolescents with familial hypercholesterolemia treated with fish oil. J Pediatr 1990;116:139–41.
11. M.J. Korstanje. Visolie; van voeding tot medicijn. Ned.Tijdschr Geneeskd.1991;135,nr.19: 828-833.

12. D.F. Horrobin. Omega-6 Essential Fatty Acids, 1990 Erasmus U. Fats that heal and Fats that Kill, tweede editie, tweede druk aug. 1994

13. Piche LA, Draper HH, Cole PD. Malondialdehyde excretion by subjects consuming cod liver oil vs. a concentrate of n-3 fatty acids. Lipids 1988;23:370–71.

14. Bjerregaard P. Causes of death in Greenland 1968-1985. Arch Med Res 1988;47:105-22

15. Tulleken J.E., van Rijswijk M.H. Visolie bij de behandeling van patiënten met reumatoïde artritis. Ned Tijdschr Geneeskd 1988; 132, Nr.41:1875-1877

16. Wander RC, Du S-H, Ketchum SO, Rowe KE. Effects of interaction of RRR-alpha-tocopheryl acetate and fish oil on low-density-lipoprotein oxidation in postmenopausal women with and without hormone-replacement therapy. Am J Clin Nutr  1996;63:184–93.
17. Luostarinen R, Wallin R, Wibell L, et al.  Vitamin E supplementation counteracts the fish oil-induced increase of blood glucose in humans.
Nutr Res 1995; 15:953-68.
18. Dunstan DW, Burke V, Mori TA, et al.
The independent and combined effects of aerobic exercise and dietary fish intake on serum lipids and glycemic control in NIDDM. Diabetes Care 1997; 20:913-21.
19. Sheehan JP, Wei IW, Ulchaker M, Tserng K-Y. Effect of high fiber intake in fish oil-treated patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus Am J Clin Nutr 1997; 66:1183-7.
20. Adler AJ, Holub BJ. Effect of Garlic and Fish-Oil Supplementation on Serum Lipid and Lipoprotein Concentrations in Hypercholesterolemic Men. Am J Clin Nutr 1997; 65:445-50

21. Braden LM, Carroll KK. Dietary polyunsaturated fat in relation to mammary carcinogenesis in rats. Lipids 1986;21(4):285.
22. O’Connor TP, et al.
Effect of dietary intake of fish oil and fish protein on the development of L-azaserine-induced preneoplastic lesions in the rat pancreas. J Natl Cancer Inst 1985;75(5):959-962.
23. Gonzalez MJ. Fish oil, lipid peroxidation and mammary tumor growth. J Am Coll Nutr 1995;14:325.
24. Zhu ZR, Mannisto JAS, Pietinene P, et al. Fatty acid composition of breast adipose tissue in breast cancer patients and patients with benign breast disease. Nutr Cancer 1995;24:151-60.
25. Leaf A, Weber PC. Cardiovascular effects of n-3 fatty acids. N Engl J Med 1988;318:549-57.
26. Malasanos TH, Stacpoole PW. Biological effects of omega-3 fatty acids in diabetes mellitus. Diabetes Care 1991;14:1160-79.
27. Schectman G, Kaul S, Kassebah AH. Effect of fish oil concentrate on lipoprotein composition in NIDDM. Diabetes 1988; 37:1567-73.
28. Toft I, Bonaa KH, Ingebretsen OC, et al.
Effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on glucose homeostasis and blood pressure in essential hypertension. Ann Intern Med 1995;123:911-8.
29. Harris WS, Zucker ML, Dujovne CA. Omega-3 fatty acids in type IV hyperlipidemia: fish oils vs methyl esters. Am J Clin Nutr 1987;45(4):858(abstr).
30. Clarke JTR, Cullen-Dean G, Reglink E, et al. Increased incidence of epistaxis in adolescents with familial hypercholesterolemia treated with fish oil. J Pediatr 1990;116:139-41.
31. Piche LA, Draper HH, Cole PD. Malondialdehyde excretion by subjects consuming cod liver oil vs a concentrate of n-3 fatty acids. Lipids 1988;23:370-1.
32. Wander RC, Du S-H, Ketchum SO, Rowe KE. Effects of interaction of RRR-"-tocopheryl acetate and fish oil on low-density-lipoprotein oxidation in postmenopausal women with and without hormone-replacement therapy. Am J Clin Nutr 1996;63:184-93.
33. Luostarinen R, Wallin R, Wibell L, et al.  Vitamin E supplementation counteracts the fish oil-induced increase of blood glucose in humans. Nutr Res 1995; 15:953-68.
34. Dunstan DW, Burke V, Mori TA, et al. The independent and combined effects of aerobic exercise and dietary fish intake on serum lipids and glycemic control in NIDDM. Diabetes Care 1997; 20:913-21.
35. Sheehan JP, Wei IW, Ulchaker M, Tserng K-Y. Effect of high fiber intake in fish oil-treated patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus Am J Clin Nutr 1997; 66:1183-7.
36. Adler AJ, Holub BJ. Effect of Garlic and Fish-Oil Supplementation on Serum Lipid and Lipoprotein Concentrations in Hypercholesterolemic Men. Am J Clin Nutr 1997; 65:445-50.

37. Stryer, Lubert;- Biochemistry - fourth edition; New York: W.H. Freeman and Company (1995).

38. Prof. dr. J. de Vries, Hart- en vaatziekten vormen samen met kanker de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld. Studies wijzen uit dat visolie unieke vetzuren bevat die preventief werken. Waar blijven de aanbevelingen van volksgezondheid? Natuur en techniek 65, 12 1997

39. Kromhout, Daan, Bosschieter, Edward B. and Coulander, Cor de Lezenne, 1985: 'The Inverse relationship Between Fish Oil Consumption and 20-Year old Mortality from Coronary Health Diseases'.

40. Prof. dr.Kromhout D. dr. P.L. Zock. Voeding en gezondheid: Visvetzuren tegen fatale coronaire hartziekten. Ned. Tijdschrift Geneeskunde 2002 23 november; 146 (47) 2229

41. Andrew L. Stoll M.D., ”The Omega-3 Connection”, ISBN 0.684.87138.6.

42. Omega vetzuren

43. Vitala vetten en fatale vetten

 

Referenties dyslexie, ADHD en autisme

1.  Colquhoun, I. and Bunday, S (1981). A lack of essential fatty acids as a possible cause of hyperactivity in children. Medical Hypotheses 7: 673-9;

2.  Stevens LJ, Zentall SS. Abate ML, Kuczek T, Burgess JR (1996). Omega-3 fatty acids in boys with behaviour, learning, and health problems. Physiol. Behav. 59(4/5): 915-920;

3.  Taylor KE, Higgins CJ, Calvin CM, Hall JA, Easton T, McDaid AM, Richardson AJ (2000). Dyslexia in adults is associated with clinical signs of fatty acid deficiency. Prostaglandins Leukotr Essent Fatty Acids, 63: 75-78;

4.  Richardson AJ, Calvin CM, Clisby C, Schoenheimer DR, Montgomery P, Hall JA, Hebb G, Westwood E, Talcott JB, Stein JF (2000). Fatty acid deficiency signs predict the severity of reading and related difficulties in dyslexic children. Prostaglandins Leukotr. Essent. Fatty Acids 63: 69-74;

5.  Richardson AJ, Ross MA (2000). Fatty acid metabolism in neurodevelopmental disorder: a new perspective on associations between ADHD, dyslexia, dyspraxia and the autistic spectrum. Prostaglandins Leukotr. Essent. Fatty Acids 63: 1-9;

6.  Bell JG, Sargent JR, Tocher DR, Dick JR (2000) Red blood cell fatty acid compositions in a patient with autistic spectrum disorder: a characteristic abnormality in neurodevelopmental disorders? Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 63(1-2)):21-5;

7.  Bell G (2001). Fatty acid deficiency and phospholipase A2 in autistic spectrum disorders. Research workshop on Fatty Acids in Neurodevelopmental Disorders, St Anne’s College, Oxford, Sept 20-21;

8.  MacDonell, LEF, Skinner FK, Ward PE, Glen AIM, Glen ACA, Macdonald DJ, Boyle RM, Horrobin DF (2000). Prostaglandins Leukotr. Essent. Fatty Acids 63: 37-39;

9.  Richardson AJ, Cox IJ, Sargentoni J, Puri BK (1997). Abnormal cerebral phospholipid metabolism in dyslexia indicated by phosphorus-31 magnetic resonance spectroscopy. NMR Biomed; 10: 309-314;

10. Peet M, Murphy B, Shay J, Horrobin D (1998). Depletion of omega-3 fatty acid levels in red blood cell membranes of depressive patients. Biol Psychiatry 43: 315-319;

11. Edwards R, Peet M, Shay-J, Horrobin D (1998) Omega-3 polyunsaturated fatty acid levels in the diet and in red blood cell membranes of depressed patients. Journal of Affective-Disorders. 48 (2-3): 149-155;

12. Schoenthaler SJ, Bier ID, Vitamin-mineral intake and intelligence: a macrolevel analysis of randomized controlled trials.J Altern Complement Med. 1999 Apr;5(2):125-34;

13. Schoenthaler SJ, Bier ID, The effect of vitamin-mineral supplementation on juvenile delinquency among American schoolchildren: a randomized, double-blind placebo-controlled trial. J Altern Complement Med. 2000 Feb;6(1):7-17;

14. Schoenthaler SJ, Bier ID, Young K, Nichols D, Jansenns S., The effect of vitamin-mineral supplementation on the intelligence of American schoolchildren: a randomized, double-blind placebo-controlled trial.J Altern Complement Med. 2000 Feb;6(1):31-5.

Inspired by Nature.

                             Driven by Science.

                                                                    Passionated by Nutrition.

Home    

Natuurlijk Herstel. Altijd beter! 

Lukas T.S. Tjan

 • Voedingsadviezen

 • Nutrition Development

 • Complementaire geneeskunde

 • Marketing Voeding & CAM

© Science for Life. 2001-2011. Deze homepage is gemaakt door Mandala Communicatie, www.mandalacommunicatie.nl   

Op deze homepage berust een copyright. Voor meer info kunt u e-mailen naar info@scienceforlife.eu 

Voor alle op deze homepage vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.