Huidproblemen

De natuur is onze beste vriend. En onze duurzaamste medicijnen zijn voeding en leefstijl.

Je bent wat je eet, wees er van bewust!

Symptomen

Huidproblemen kunnen variŽren van droge schilfering tot heftig ontstoken natte eczemen. Vaak is er sprake van haaruitval en er kunnen blaasjes, puistjes en pigmentvlekken ontstaan.


Oorzaken

  • Allergie: voedselallergie of overgevoeligheid voor bijvoorbeeld stofmijten, schimmels en haren

  • Een verminderde darm- en leverfunctie

  • Hormoonfunctie en (klier)ontstekingen

  • Te snelle oxidatie van de huid en andere weefsels

  • Verkeerde leefgewoontes zoals roken en te weinig bewegen

  • Niet de juiste voeding en eetgewoontes zoals te veel verzadigde vetten en te weinig groenten en vruchten, hierdoor ontstaat er tekort aan vitamines en mineralen en onverzadigde vet(zuren) waardoor er te weinig anti-oxidanten in het lichaam aanwezig zijn om de huid en andere weefsels tegen destructieve oxidatie te kunnen beschermen.


Behandeling

Het is duidelijk dat voor een goede behandeling van huidproblemen allereerst een juiste diagnose gesteld dient te worden. Veelal bij allergies is de bron van alle ellende het niet goed functioneren van het darmstelsel: niet in juiste verhoudingen en hoeveelheden van bacteriŽn die de darmflora niet naar behoren laat floreren!
Een orthomoleculaire product passend als inwendige smeersel in het algemeen bij een allergie is meervoudig onverzadigde squalene van haaienleverolie. Dit middel stimuleert de werking van het eigen afweersysteem, waardoor allergieŽn en de bijbehorende huidproblemen vaak verminderen. Bij een voedselallergie is verandering van
voeding noodzakelijk. Huidolie neemt direct de jeuk weg bij acne en andere ontstekingen en andere jeukaanvallen.
Verder dient een eiwitarme en verzadigde vetarme voeding gekozen te worden om de ontstekingsreacties te besparen.
 
Ongeacht de oorzaak, kan squalene (omega2 C30 H50 n-6) in combinatie met natuurlijke plantaardige enzymen-complex bestaande uit Ananas-enzymen (bromelaine) en Papaya-enzymen (papaine) bij alle mogelijke huiduitslagen ter ondersteuning gegeven worden. Ook is deze combinatie-complex geschikt bij droge, schilferige uitslagen met kloven.

Om huidirritaties te voorkomen, kunt u zelf een aantal preventieve maatregelen nemen. Zorg er allereerst voor dat u dagelijks gezonde gevarieerde voeding neemt en voldoende drink. Bij voorkeur voeding en drank die vrij zijn van chemische smaak-, geur- en kleurstoffen (stoffen die het bederf moeten tegengaan), omdat een voedselallergie vaak tegen deze chemische stoffen gericht is. Zorg dus dat je weerstand\afweer verhoogt en voldoende antioxidanten via voeding en\of voedingssupplementen in het lichaam opgenomen worden.

 

Mooie en gezonde huid en zicht- en gezichtvermogen

Diverse studies duiden erop dat de consumptie van squalene andere gunstige effecten kan bewerkstelligen. Kohno et al. hebben ontdekt dat squalene een zeer krachtige 'wegvanger' ( scavender) is van reactieve singlet zuurstof op het menselijk huidoppervlak de beschermende werking biedt op gezonde en gladde huid (minder rimpels) door de huid van binnenuit te voeden en te beschermen, omdat squalene als onverzadigde vet  een cruciale rol speelt bij de vochtregulering van de huid. Plus minus 10% van onze oppervlaktehuid (huidlipiden) bestaat uit squalene. Squalene bevordert ondermeer gezonde vetmetabolisme en optimale zuurstoftransport naar en in onze huid. Bovendien stimuleert squalene gezonde spijsvertering hetgeen een optimale darmflora en natuurlijke stoelgang wordt bevorderd. Bij slechte stoelgang (obstipatie) worden schadelijke stoffen weer opgenomen in het bloed en kunnen zodoende de huid zwaar belasten. Daarom is een goede darmflora van essentieel belang voor gezonde huid.  

 

 

 

De functie van squalene t.o.v. de huid op een rij:

opsommingsteken

Stimuleert gezonde spijsvertering en darmflora en dus de kwaliteit van de huid

opsommingsteken

Vangt ongewenste vrije radicalen in de huid weg door anti-oxidante kracht

opsommingsteken

Stimuleert betere doorbloeding van de huid

opsommingsteken

Brengt de huid in balans en revitaliseert de huid

opsommingsteken

Egaliseert en reguleert de stofwisseling naar en van de huid

opsommingsteken

Vermeerdert de vochtbalans, de veerkracht en de elasticiteit van de huidweefsel

opsommingsteken

CreŽert een zichtbare verbetering van de huidstructuur: de celregeneratie neemt af

opsommingsteken

Beschermt gedeeltelijk tegen schadelijke zonnestralen (o.a. UV)

 

Vandaar dat deze stof veel in de cosmetische industrie wordt gebruikt

 

Wat is oxidatie?

 

In het dagelijkse leven vindt het proces van oxidatie doorlopend ook plaats: Een illustratief voorbeeld van radicaalschade oftewel verouderingsproces is het roesten van ijzer en het bruin worden van een appelschil en het bros worden van een elastiek dat in de zon heeft gelegen. De door het zonlicht veroorzaakte radicalen hebben het elastiek zo beschadigd dat de rek er uit is. Het ouder worden is dus ook een verouderingsproces door geleidelijk oxidatieproces. Hoe meer men oxideert des te sneller men ouder en zieker wordt. Zo worden ook diverse weefsels in ons lichaam door dit proces volledig lam gelegd en ziek gemaakt.

 

Een kleine opsomming van oorzaken waardoor vrije radicalen in het lichaam ontstaan:

 

opsommingsteken

Giftige stofwisselingsstoffen die ontstaan bij ziektes, stress en vermoeidheid

opsommingsteken

Zonlicht

opsommingsteken

Roken en alcohol

opsommingsteken

Luchtvervuiling

opsommingsteken

Insectenbestrijdingsmiddelen op en in groente en fruit

opsommingsteken

Medicijnen

opsommingsteken

Straling zoals elektro-smog, kernreacties en radioactiviteit

opsommingsteken

RŲntgenstraling

opsommingsteken

Natriumnitriet, conserveringsmiddel voor vlees

opsommingsteken

Zware metalen

 

Een vrije radicaal is een uiterst gevoelige stof die slechts een fractie van een seconde bestaat, maar die wel in staat is in die korte tijd veel lichamelijke schade te veroorzaken. Het is inmiddels bijna algemeen bekend dat cellen in bloedvaten en organen enorm aangetast kunnen worden door vrije radicalen. Ook het bindweefsel van de huid wordt aangetast door de vrije radicalen, waardoor het de elasticiteit verliest en er rimpels ontstaan. De hele visie en theorie van

Vrije radicaal schade is de veroorzaker van degeneratie van cellen, vroegtijdige veroudering en speelt een belangrijke rol bij veel andere ziektes waaronder kanker. Een ondersteuning tegen de strijd met de vrije radicalen is een toevoeging van een antioxidant aan uw voeding door middel van een voedingssupplement.

 

De theorie dat het totale verouderingsproces het gevolg is van radicaalschade, werd in 1956 al door professor Denham Harman ontwikkeld. Kleine beschadigingen van het DNA, veroorzaakt door radicalen, worden bij de celdeling overgedragen op de nieuwe cellen. Na een aantal celdelingen is de totale hoeveelheid 'foutjes' in de cel zo groot geworden, dat de cel muteert, prolifereert, niet meer goed functioneert of afsterft.

 

Het lichaam kan zich op twee manieren verdedigen tegen overmatige radicaalschade. In de eerste plaats beschikken wij over 'vrije radicaalvangers'. Dit zijn stoffen die een radicaal onschadelijk kunnen maken. Voorbeelden zijn de enzymen SOD, catalase en glutathion en de voedingsstoffen vitamine C en caroteen. Ten tweede kan een aantal stoffen ongewenste oxidatieprocessen voorkomen en daarmee dus het ontstaan van radicalen tegengaan. Voorbeelden hiervan zijn vitamine C, Squalene, vitamine E, bioflavonoÔden, taurine, cysteÔne en methionine. De werking van radicaalvangers en anti-oxidanten is afhankelijk van tal van andere voedingsfactoren zoals selenium, vitamine B2, B6, magnesium en zink.

Het onschadelijk maken of het voorkomen van het ontstaan van radicalen geschiedt door ingewikkelde, trapsgewijs verlopende processen, die vaak van de aanwezigheid van vele van deze stoffen afhankelijk zijn. Indien er ťťn of meerdere stoffen ontbreken, is het onschadelijk maken onmogelijk. Dit verklaart het feit dat extra inname van ťťn beschermende stof ter bescherming tegen overmatige radicaaldruk veel minder effectief is dan inname van een anti-oxidantencomplex en\of een sterke lichaamseigen antioxidant squalene.

 

Ondersteunende eigenschappen complex Anti-oxidanten

 

opsommingsteken

Complete bescherming tegen vrije radicalen

opsommingsteken

Preventie van alle weefsels en organen

opsommingsteken

Preventie tegen schadelijke gevolgen bij roken en alcohol gebruik

opsommingsteken

Regeneratie van weefsels en organen

opsommingsteken

Auto-immuunziekten = chronische ziekten

opsommingsteken

Preventie en genezing hart- en vaatziekten

opsommingsteken

Preventie voor oogklachten

opsommingsteken

Slechtziendheid

opsommingsteken

Degeneratieve ziekten zoals kanker en artrose

opsommingsteken

Vermoeidheidsklachten

opsommingsteken

Vroegtijdige veroudering

opsommingsteken

Ontstekingen

 

Om PDF-bestanden te kunnen lezen , heeft u nodig  Adobe Acrobat Reader.

Get Acrobat Reader

Inspired by Nature.

                             Driven by Science.

                                                                    Passionated by Nutrition.

Home    

Natuurlijk Herstel. Altijd beter! 

Lukas T.S. Tjan

  • Voedingsadviezen

  • Nutrition Development

  • Complementaire geneeskunde

  • Marketing Voeding & CAM

© Science for Life. 2001-2011. Deze homepage is gemaakt door Mandala Communicatie, www.mandalacommunicatie.nl   

Op deze homepage berust een copyright. Voor meer info kunt u e-mailen naar info@scienceforlife.eu 

Voor alle op deze homepage vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.