De Gouden regels Voedingsplan

Gouden regels Gezonde Voedingsplan

Hieronder leest u de uitgangspunten van het Gezonde voedingsplan. De gouden regels om lekker in je vel te zitten.

 1. Inzicht
  Zelfkennis: Onderzoek jouw eetgedrag. Wat eet
  of drink je allemaal? Welke situatie en welke gevoelens treden er op voordat je aan jouw drank-of eetbehoefte toegeeft? Vraag desnoods aan een vertrouwde persoon of je wel de juiste zelfkennis hebt!
 2. Bewustwording
  Word bewust van je eigen eetgedrag. Wat gebeurt er als je niet toegeeft aan je eetbehoefte? Waar komt je eetbehoefte nu werkelijk vandaan? En heb je wel de juiste gezonde eetpatronen? Waarom snoep ik zoveel en waarom heb ik behoefte aan veel suikers? Waarom drink ik zoveel alcoholische
  drank? etc etc
 3. Gedragsverandering
  Met het verkregen inzicht en de bewustwording wordt het je steeds duidelijker dat je ook andere keuzes kan maken. Je kunt een begin maken met een ander eetgedrag, dat beter is voor jou en jouw lichaam
 4. Prioriteit
  Geef prioriteit aan je doelen om gezondheid na te streven. Concentreer je aandacht naar de manieren om het doel te bereiken. Maakt keuzes en geef prioriteiten aan wat je werkelijk belangrijk vindt: Gezonde lichaam in een gezonde geest.
 5. Commitment

  Beloof dit voor jezelf te doen omdat je het belangrijk vindt. Maak als het ware een contract met jezelf. Zie het als een vorm van geven om je lichaam. Zoek steun bij je omgeving. Zij moeten achter je beslissing staan.

Doel

Bepaal het doel dat je wilt realiseren en wees realistisch. Verschuif vervolgens je aandacht van het doel naar de manieren om het te bereiken. Ga dus niet iedere dag op de weegschaal staan maar houd je bezig met zaken die je werkelijk kan beÔnvloeden.

 

Commitment

Beloof dit voor jezelf te doen omdat je het belangrijk vindt. Zie het als een vorm van geven om je lichaam. Zoek steun bij je omgeving. Zij moeten achter je beslissing staan.

 

Eetlust

Luister naar je lichaam. Eet wanneer je trek hebt en laat je niet leiden door de klok, anderen, je ogen of je gevoelens.

 

Beweging

Zorg iedere dag voor lichaamsbeweging en zit niet langer dan een uur stil. Doe drie keer in de week tenminste 20 minuten aan intensieve sport (dit is een sport waarbij je constant in beweging blijft en die zoveel inspanning vergt dat je warm wordt en dat spreken niet meer prettig is). Doel hiervan is niet het verbranden van calorieŽn maar het verhogen van je ruststofwisseling.

 

Sporten

Geef prioriteit aan sport boven andere zaken. Maak expliciet wat je het belangrijkst vindt op een dag en zorg dat de lichaamsbeweging in de top 3 staat. Zorg dat het net als tanden poetsen een gewoonte wordt.

 

Groente en fruit

Eet veel groente en fruit. Je zal merken dat je vanzelf minder andere dingen eet. De natuurlijke suikers geeft vitaliteit en energie voor je dagelijkse bezigheden. De helft van je bord met avondeten moet uit groenten bestaan. Eet tenminste 1-2 stuks fruit per dag. Vul eventueel aan met multi-vitaminen! >Meer info over mineralen en vitaminen

 

Vezelrijk

Kies vezelrijke en volkoren producten. Ze zijn goed voor je stoelgang en zorgen voor een vol gevoel. Bovendien verminderen ze ook de kans op hart- en vaatziekten.

 

Zuinig met zout
Gebruik minder zout bij het koken. Gebruik minder kant-en-klare soepen, sauzen, ketjap, bouillonblokjes enz. Met kruiden kunt u het eten op smaak brengen. Eet minder zoutjes en snacks. Zout komt van nature voor in bijna alle voedingsmiddelen. Ook bij warm weer is extra zout overbodig.
 

Minder verzadigde vet

Leer van pure producten te genieten, zonder toevoeging van boter of sausjes. Gebruik kruiden om smaak te geven. Eet veel vette vis en magere vleessoorten. Bak voornamelijk in stabiele olie (roomboter,olijfolie of kokosolie) aangezien de meeste oliŽn/vetten niet tegen hoge kooktemperaturen kunnen (de chemische structuren vallen uit elkaar, waarbij gifstoffen vrijkomen) en waardoor de kans op problemen met hart en bloedvaten en andere ziektes wordt vergroot.

 

Meer vis

Consumeer meer omega 2* en 3 vetzuren, die veel in vette vissen bevinden, maar neemt liever gekookte of gerookte vissen. Gebakken vissen kunnen door verkeerde olien/vetten transvetzuren vrij komen, die slecht zijn voor ons lichaam.

 

Minder suiker

Probeer minder te snoepen. In koekjes en taartjes zitten zoveel overvloedige geraffineerde suikers die omgezet wordt in vet en in slechte LDL cholesterol, hetgeen slecht is voor onze hart en vaten. En overvloedige suikers stimuleert oxidatie in onze vaten en ontstekingen in ons lichaam.

 

Water

Drink veel, en vooral veel water. Het houdt je lichaam schoon, je cellen stevig en je huid vitaal.

 

Varieer

Geen voedingsmiddel bevat alle belangrijke stoffen die je nodig hebt. Eet daarom gevarieerd. Experimenteer met nieuwe recepten, andere producten en buitenlandse keukens.

 

Geniet

Geniet van alles wat je eet. Zoek uit wat je het lekkerst vindt en beloon jezelf iedere dag met ťťn van je favoriete voedingsmiddelen. Dit hoeft niet per se gezond te zijn. Stop met eten als je niet meer bewust geniet. Straf jezelf nooit.

 

Lees wat er op de verpakking staat
Het etiket bevat vaak belangrijke informatie voor het maken van een bewuste voedselkeuze. Op het etiket zijn de ingrediŽnten in volgorde van belangrijkheid vermeld. Ook geeft het etiket informatie over het bewaren en de houdbaarheid en over allerlei toevoegingen aan het product.

 

Manage je eten

Plan, zeker als je het druk hebt, wanneer je boodschappen doet. Zo word je niet in de verleiding gebracht om ongezonde dingen te eten omdat je niets anders in huis hebt. Koop in een week dat je een diner en feest hebt minder lekkers, zodat je dagen van zwaar tafelen compenseert met dagen dat je minder eet.

 

* Omega 2 vetten zijn meervoudig onverzadigde vetten Squalene (C30 H50, C30:6n-omega2), die in ons lichaam bevinden en die vooral in haaienlever in grote mate aanwezig zijn (levertraan van diepzeehaaien), vroeger was de zogenaamde levertraan van walvissen. Deze essentiŽle vetten bevinden zich ook in olijfolie en pamlolie. >Lees hierover meer ...

Antioxidator    Immuunmodulator    Cholesterolregulator    Zuurstofgenerator    Energiepromotor    Huidregulator

Inspired by Nature.

                             Driven by Science.

                                                                    Passionated by Nutrition.

Home    

Natuurlijk Herstel. Altijd beter! 

Lukas T.S. Tjan

 • Voedingsadviezen

 • Nutrition Development

 • Complementaire geneeskunde

 • Marketing Voeding & CAM

© Science for Life. 2001-2011. Deze homepage is gemaakt door Mandala Communicatie, www.mandalacommunicatie.nl   

Op deze homepage berust een copyright. Voor meer info kunt u e-mailen naar info@scienceforlife.eu 

Voor alle op deze homepage vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.