Historie | immuunsysteem | auto-immuunziekte | werkingsmechanisme | eigenschappen | toepassingen | literatuur | ziektebeelden

Enzymen, de onmisbare bio-katalysatoren

De Kracht van Papaja- en ananas enzymen: Bromeline en Papaine

Scala aan onbekende toepassingen bij diverse chronische ziekten

Historie

  Synergetische werking van enzymen-complex

  Papaja (Botanische naam: Carica Papaya familie: Caricaceae), wordt dikwijls ook genoemd de Toverboom of Meloenboom. In West-IndiŰ wordt hij pawpaw genoemd en deze naam is door vele Engelssprekende landen geaccepteerd als synoniem voor papaja. De gouden rijpe papaja-meloen heeft een aangename en unieke smaak en wordt algemeen als een waardevolle gezondheidsvoeding beschouwd. Het is een uitstekende bron van papaja-enzym (papa´ne), vitamine A, een goede bron van vitamine C en het bevat ook de vitaminen B. Een aanzienlijke hoeveelheid papa´ne, ge´mporteerd in de Verenigde Staten, wordt gebruikt voor het zachter maken van vlees.

  Men schat dat ongeveer 80 procent van het Amerikaanse bier wordt behandeld met papa´ne om de drank 'koubestendig' te maken. Het enzym absorbeert de prote´nen die anders zouden bezinken bij het afkoelen en dientengevolge zouden maken dat het bier troebel wordt. Papa´ne is afkomstig uit het melkwitte sap dat wordt verkregen door het insnijden van onrijpe papaja en heeft als bromela´ne, een proteolytische (eiwitsplitsende) werking. Papa´ne behoort tot de groep proteolytische enzymen (cyste´ne prote´nasen). Hij is in staat grote eiwitten in kleinere peptiden en aminozuren te splitsen. Papaine enzymen zijn relatief kleine eiwitten bestaande uit kleinere moleculen dan bromela´ne-enzymen. Ze be´nvloeden het kininesysteem, de coagulatiecascade en de vorming van cytokines en prostaglandines. In een complex waarbij papa´ne- bromela´ne in verhouding 2:1 zal resulteren in een synergetisch effect. Bromelaine functioneert in een complex met papa´ne als een soort verkenner die de weg enigszins vrij maakt om de kleinere effectieve moleculaire papa´ne tot de kleinste cellen en weefsel in het lichaam te laten komen. Daarom zijn enzymen-complexen waarbij in een capsule ongeveer 2 keer zoveel papa´ne dan bromela´ne en pancreatine bevatten completer en duurder dan complexen met andere samenstelling. Karakteristieke werking van natuurlijke enzymen-complex zoals Geriazym Forte bestaande uit proteasen, amylasen en lipasen, is het sterk terugdringen van auto-antilichamen en de ongewenste eiwitten en eiwit-complexen van het lichaam kan afbreken en/of doen oplossen zodat het via de ontlasting of via urine het lichaam kan verlaten. aanzienlijk verbeteren. Dus wanneer het immuunsysteem faalt, zoals bij alle auto-immuunziekte (chronische ziekte), en daarom niet meer tolerant voor het eigen lichaam, kan dit leiden tot het ontstaan van een auto-immuunaandoeningen onder invloed van reeds gevormde auto-antilichamen, gericht tegen lichaamseigen bestanddelen en deze beschadigt. Zoĺn auto-antilichaam laat zich splitsen door middel van papaja-enzym. Het lichaam is niet in staat om dit enzym zelf aan te maken. Vooral het papa´ne component wordt in de gevestigde immunologieleer en alle andere vakliteratuur ook als antilichaam-splitsend genoemd. En ook omdat bij de spijsvertering de verschillende spijsverteringsenzymen, zoals amylase, lipase, pepsine en trypsine, een centrale rol spelen, kan dit enzymen-complex, het spijsverteringsproces sterk verbeteren.

   

  De ananasplant (Botanische naam: Ananas Comosus familie: Bromeliaceae) heeft als medicinale plant een lange historie in de traditionele volksgeneeskunst. In 1957 is het therapeutisch werkzame bromela´ne ge´soleerd uit de harde kern van de ananas. Sinds bromela´ne voor het eerst in de jaren 50 in de geneeskunde werd gebruikt zijn er meer dan 500 wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd. Bromela´ne behoort tot dezelfde groep proteolytische enzymen (cyste´ne prote´nasen) als papa´ne en heeft een grote verscheidenheid aan effecten op de gezondheid die voor een deel zijn terug te voeren op twee belangrijke effecten van dit enzymencomplex. Bromela´ne kan, het cyclo-oxygenase-enzym remmen, waardoor het optimale effecten heeft bij allerlei ontstekingen, ongeacht de oorzaak. Zo wordt bromela´ne in de therapie van chronische bronchitis ingezet vanwege het hoestonderdrukkend effect en het verminderen van de viscositeit van het hoestslijm. Behalve proteolytische enzymen bevat bromelain peroxidase, zure fosfatase, verschillende proteaseremmers en organisch gebonden calcium. De werkzaamheid van bromela´ne wordt vooral toegeschreven aan de proteolytische (eiwitsplitsende) eigenschappen.

  Een uitgebalanceerde enzymen-complex bestaande uit papa´ne, bromela´ne, pancreatine en rutine in kan bij uiteenlopende (chronische) aandoeningen worden ingezet. Des te meer papaine in een capsule, des efectiever het zal werken, maar kost meestal in verhouding ook duurder! Suppletie van rutine is aan te bevelen om als waardevolle bioflavono´de, het handhaven van de integriteit van de vaatwand te garanderen. Rutine verhindert bovendien het ontstaan van vrije radicalen in het organisme, evenals van peroxiden.

      Eigenschappen enzymen-complex:

      Breed scala van toepassingen

Ontstekingsremmende werking

Deze energetische enzymen-complex (EC) is een krachtig middel bij ontstekingen, verwondingen en verstuikingen. Bij weefselbeschadiging reageert het lichaam met een ontstekingsreactie. Proteolytische enzymen reguleren dit ontstekingsproces en helpen voorkomen dat een ontsteking chronisch wordt. Hoe sneller Enzymen-complex (EC) ingezet wordt, des te beter is het te verwachten resultaat. EC remt de ontstekingsreactie door modulatie van de prostaglandinensynthese. Net als aspirine en indometacine remt bromela´ne het enzym cyclo-oxygenase, waardoor minder (ongunstige) type-2-prostaglandines worden gevormd met daarbij in verhouding meer prostacycline en minder tromboxaan A2. EC be´nvloedt het ontstekingsproces tevens door remming van de kininenvorming. Kininen zijn een groep van weefselhormonen (peptiden), die als reactie op weefselletsel gevormd worden en de ontstekingsreactie mede tot stand brengen (verhoogde doorlaatbaarheid bloedvaten, opwekken pijnprikkels etc).

Ontstekingsmediatoren (zoals histamine) en ontstekingsmateriaal worden door bromela´ne sneller opgeruimd. Door een versterkte fibrinolyse en een verminderde fibrinogeenvorming (vorming stollingseiwit), onder invloed van bromela´ne, is er minder veneuze stuwing en een betere drainage en doorlaatbaarheid van het weefsel, waardoor het beschadigde of ontstoken weefsel en de bloedvaatjes sneller herstellen. Door de uitgebalanceerde samenstelling van Enzymen-complex vermindert de ontstekingskenmerken roodheid, zwelling en pijn en bekort de herstelperiode.

Hart- en vaatziekten

Enzymen-complex bestaande uit papa´ne , bromela´ne en pancreatine remt de klontering van bloedplaatjes op een dosisafhankelijke manier. Daarnaast remt enzymen-complex de aanhechting van trombocyten aan het endotheel van de vaatwand. Enzymen-complex bevordert de afbraak van bloedproppen en atherosclerotische plaques en geeft de bloedvaten een complete schoonmaak beurt. Door deze eigenschappen kan EC uitstekend worden ingezet bij de preventie en behandeling van harte- en vaatziekte zoals angina pectoris, TIA's (transient ischemic attacks), atherosclerose, trombose en tromboflebitis.

Van sportblessure tot kanker

Enzymen-complex kan bij alle soorten verwondingen en (sport)blessures worden ingezet. Proteolytische enzymen werken nog beter als ze preventief ingenomen worden, gedurende 1-3 dagen voorafgaande aan bijvoorbeeld een geplande operatie of een sportprestatie of andere lichamelijke prestatie. Proteolytische enzymen verminderen de pijn bij een ontsteking door vermindering van de ontstekingsreactie en door een direct effect op de nociceptoren. De pijn bij reuma, artritis, fibromyalgie en osteoartritis wordt niet alleen getemperd door suppletie met proteolytische enzymen, maar treedt er een langzame verbetering op omdat de auto-antilichamen, gericht tegen lichaamseigen bestanddelen en deze beschadigen, zich goed laten splitsen door middel van papa´ne. In een onderzoek werd het pijnstillend effect van NSAID's vergeleken met die van proteolytische enzymen bij pijnlijke wervelaandoeningen. Beide waren even effectief.

Enzymen-complex is een ook geschikt supplement bij (bacteriŰle/virale) infecties, met name als deze met slijmvorming gepaard gaan, zoals bij (chronische) bronchitis, (broncho)pneumonie en longabces. Enzymen-complex (EC) vermindert de viscositeit van het sputum, waardoor het beter afgevoerd wordt, terwijl ook de purulentie en het volume afnemen. Ook bij astma, sinusitis en oorontsteking geeft Enzymen-complex (EC) zeer goede resultaten.

Het werkingsmechanisme van proteolytische enzymen is mede gebaseerd op immunomodulatie en be´nvloeding van de cytokinenvorming. Cytokines zijn polypeptiden gevormd door cellen van het afweersysteem (T-lymfocyten en macrofagen), die de immuunrespons reguleren bij de normale afweer, bij infecties, ontstekingen en bij kanker. In vitro stimuleren bromela´ne en papaine onder meer de vorming van TNF (tumornecrosisfactor) en IL-1 (interleukine-1) en IL-6 op een dosisafhankelijke manier. De antivirale werking van proteolytische enzymen is mede gebaseerd op activering van macrofagen en NK-cellen, die virusge´nfecteerde cellen opruimen. Proteolytische enzymen breken de ontstekingsmediatoren af en ruimen ook pathogene immuuncomplexen (ontstekingsbrokstukken) op, die ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Ze ruimen tegelijk de metabolieten op. In de praktijk blijken enzymen een gunstig effect te hebben bij bijna alle autoimmuunziekten, maar vreemd genoeg wordt deze enzymen slechts door een klein selecte groep artsen en therapeuten toegepast.

Er zijn sterke aanwijzingen dat proteolytische enzymen ( bromela´ne en papa´ne) in grote doseringen tumorgroei en -metastasering remmen. Vanaf de jaren zestig worden er in Duitsland en VS in speciale klinieken, de enzymen-therapie bij kanker met succes toegepast. Tientallen wetenschappelijke onderzoekingen en publicaties ondersteunen deze onderschatte toepassingen. In recent onderzoek werd het immunologische effect van bromela´ne bij vrouwen met borstkanker onderzocht. De resultaten suggereren, dat orale toediening van bromela´ne en papa´ne , de monocytencytotoxiciteit verbetert. In vele publicaties is gebleken dat suppletie met enzymen het immuunsysteem bij kankerpatiŰnten sterk verbetert, die een operatie ondergaan of chemo- of radiotherapie krijgen. Enzymsuppletie reduceert niet alleen de bijwerkingen van bestraling en chemotherapie, maar zorgt voor een verbetering van de algemene gezondheid en verbetert de levenskwaliteit.

Literatuur

 • Zabolotnyi DI, Veremeenko KN, Raiko IE et al. Study of proteolytic enzymes and their inhibitors in maxillary sinus exudates in patients with chronic suppurative maxillary sinusitis. Vestn Otorinolaringol 1989;(4):34-7.

 • Taussig S.J., Batkin S. Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update. J. Ethnopharm. 22:191-203, 1988.

 • Ryan RE. A double-blind clinical evaluation of bromelains in the treatment of acute sinusitis. Headache 1967;7:13-17.

 • Rammer E, Friedrich F. Enzyme therapy in treatment of mastopathy. A randomized double-blind clinical study. Wien Klin Wochenschr 1996;108(6):180-3.

 • Kelly GS. Bromelain: a literature review and discussion of its therapeutic applications. Alt Med Rev 1996;1(4):243-257.

 • Nieper HA. Effect of bromelain on coronary heart disease and angina pectoris. Acta Med Empirica 1978;5:274-78.

 • Desser L, Rehberger A. Induction of tumor necrosis factor in human peripheral-blood mononuclear cells by proteolytic enzymes. Oncology 1990;47(6):475-7.

 • Rammer E, Friedrich F. Enzyme therapy in treatment of mastopathy. A randomized double-blind clinical study. Wien Klin Wochenschr 1996;108(6):180-3.

 • Batkin S, Taussig SJ, Szekerezes J. Antimetastatic effect of bromelain with or without its proteolytic and anticoagulant activity. J Cancer Res Clin Oncol 1988;114:507.

 • Mazourov VI, Lila AM, Klimko NN et al. The efficacy of systemic enzyme therapy in the treatment of rheumatoid arthritis. Int J Immunother 1997;13:85-92.

 • Hunter R.G., et al. The action of papain and bromelain on the uterus. Am. J. Ob. Gyn., 73:867-874, 1957.

 • Zentler-Munro R.L., et al. Mechanism whereby cimetidine enchances pancreatic enzyme therapy. Gastroenterology 80:1323, 1981.

 • Rathgeber WF. The use of proteolytic enzymes (chymoral) in sporting injuries. S Afr Med J. 1971 Feb 13;45(7):181-3. No abstract available.

 • Blanco C, Ortega N, Castillo R, Alvarez M, Dumpierrez AG, Carrillo T. Carica papaya pollen allergy. Ann Allergy Asthma Immunol. 1998 Aug;81(2):171-5.

 • R. Benner, J.J.M. van Dongen, W. van Ewijk, J.J. Haaijman: Immunoglobulinen. Medische Immunologie: 1966; p. 81, Uitgave Bunge III.

 • Roitt, J. Brostoff, D. Male: Cytokinen en hun receptoren. Immunologie: 2000; p.123, Bohn Stafleu van Loghum.

 • Robert Turner, Irene Stratton, Virgia Horton, Sue Manley, Paul Zimmet ůů for UK Prospective Study (UKPDS) Group. Vol 350. November 1, 1997, The Lancet

 • Conclusie

  Het is nu duidelijk dat vele chronische ziekten auto-immuunziekten zijn. Door het toedienen van een protease-mix bestaande uit proteasen, amylasen en lipasen samengesteld uit een mix van plantaardige (papaine en bromelain) enzymen wordt het terugdringen van auto-antilichamen sterk bevorderd. Door orale toediening van niet toxische enzymcomplex kunnen de kwade cellulaire complexen met of zonder proteolytisch worden opgelost. Suppletie van Squalene capsules en/of omega 3 vetzuren/ visolie is aan te bevelen omdat deze essentiŰle vetzuren actieve voedingsstoffen bevatten, die gunstige en ondersteunende werking hebben op diverse auto-immuunziekten. Enzymen-complex en omega-vetzuren hebben gunstige invloed op de aanmaak van eicosano´den (prostaglandines, leucotriŰnen en thromboxanen) in het lichaam, die onder meer ontstekingsprocessen bij o.a. reumatische aandoeningen, migraine, psoriasis, allergieŰn en zenuwontstekingen reguleren.

  Antioxidator    Immuunmodulator    Cholesterolregulator    Zuurstofgenerator    Energiepromotor    Huidregulator                

  Inspired by Nature.

                               Driven by Science.

                                                                      Passionated by Nutrition.

  Home    

  Natuurlijk Herstel. Altijd beter! 

  Lukas T.S. Tjan

  • Voedingsadviezen

  • Nutrition Development

  • Complementaire geneeskunde

  • Marketing Voeding & CAM

  ę Science for Life. 2001-2011. Deze homepage is gemaakt door Mandala Communicatie, www.mandalacommunicatie.nl   

  Op deze homepage berust een copyright. Voor meer info kunt u e-mailen naar info@scienceforlife.eu 

  Voor alle op deze homepage vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.