De rol van voeding

 

De rol van voeding in ons dagelijks leven: balans tussen zuur en base

Waarom is suppletie van de juiste voedingsstoffen nodig

 

 

Steeds vaker wordt onderkend dat juiste voeding een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van ziektes. Tientallen ziektes worden in verband gebracht met onvolledige voeding, vooral te zure voeding en verkeerde voedselcombinatie (de combinatie van voedingsgroep: groente & vruchten en voedingsstoffen: eiwitten, vetten, zetmeel, suikers en zuren) op basis van natuurlijke bio-chemische lichaamsreacties, waarbij enzymen zeer belangrijke rol spelen. Dat vitamine- en voedingssupplementen vandaag de dag dan ook geen overdaad zijn, wordt door steeds meer onderzoekers bevestigd. De oorzaak hiervan moet worden gezocht bij de zware belasting van ons afweersysteem dat door externe invloeden steeds harder moet werken. Enerzijds kan het niet optimaal functioneren door gebrek aan voldoende bouwstoffen in de vorm van vitaminen en andere voedingsstoffen, omdat onze voeding aantoonbaar steeds Ďarmerí wordt. Anderzijds de voeding die we nemen zijn algemeen te zuur, waardoor het leven in en buiten ons lichaam letterlijk en figuurlijk zuur wordt gemaakt. Hierdoor zal het lichaam op den duur ten prooi vallen aan de Ďwesterse ondervoedingí en resulteren in de welvaartsziektes.

 

Gezondheid is balans tussen zuur-base evenwicht in het lichaam en daarbuiten

Verzuring betekent letterlijk 'het zuurder worden van iets'. Het woord verzuring wordt vaak gebruikt in het kader van milieuvervuiling en de zure regen, maar wat ook erg belangrijk is, is de balans van zuur en base (alkalisch) in ons lichaam. Het ligt voor de hand, maar er zijn nog maar heel weinig wetenschappers die de studies van het organisch evenwicht van zuur-base van ons lichaam onder de knie hebben. Verzuring of Acidose - de medische term betekent een te hoog zuurgehalte van het bloed door ophoping van zuur in het bloed of verdwijnen van bicarbonaat uit het bloed (metabole acidose) of door ophoping van kooldioxide in het bloed als gevolg van een slechte longfunctie of langzame ademhaling (respiratoire acidose) - is dus geen alternatief begrip en wordt gewoon in alle medische handboeken zoals Merck Manual vermeld. We weten dat de verzuring van bodem of water een gevolg is van de uitstoot - een verzamelnaam voor stikstofmonoxide en stikstofdioxide - ammoniak en organische stoffen. Deze verzurende stoffen komen via lucht of water in de grond terecht. Ze tasten dus rivieren, meren en water en uiteindelijk mens en dier en de planten aan door hogere zuur- en aluminiumconcentraties. De stoffen dringen via bladeren en wortels in planten en bomen, waardoor deze vatbaar zijn voor ziekten. De te hoge concentraties nitraat in het drinkwater en in de grond is zeer schadelijk voor mens en dier en de vegetatie. Daarom bevatten groenten en fruit steeds minder voedingsstoffen. Wetenschappelijk is aangetoond dat de steeds snellere teeltmethoden van groenten en fruit tot gevolg hebben dat een aantal essentiŽle voedingsstoffen nauwelijks nog in voldoende mate in de grond aanwezig zijn. Als gewassen al op natuurlijke grond groeien. Kunstmatig samengestelde voedingsvloeistoffen die zijn toegevoegd aan een viltlaag vormen namelijk steeds vaker de bodem waarop veel gewassen in bijvoorbeeld kassen groeien. En wat te denken van het kunstmatig laten rijpen van onrijp geoogst fruit. Met name in de laatste rijpingsfase ontwikkelen zich de meeste vruchtsuikers en vitaminen. Wanneer deze, vanwege de houdbaarheid, te vroeg geoogste en vervolgens onder kunstlicht gerijpte vruchten bij ons terecht komen, is de belangrijkste ontwikkelingsfase onderbroken. >> Meer over de zuur-base balans en de gevolgen van verzuring in ons lichaam >>


Ons lichaam krijgt het steeds zwaarder
Daarnaast neemt de hoeveelheid voor ons lichaam schadelijke elektro-magnetische straling rondom ons hand over hand toe. Televisies, computers, magnetronovens en het mobiele telefoonnet dragen hieraan bij. Magnetrons is een van de ergste voor onze gezondheid omdat de voeding hierdoor zeer nadelig wordt gemuteerd. Het is te vergelijken met roken; de eerste 10-20 jaren zijn de ernstige ziekte(n) nog niet zichtbaar, maar na deze periode muteert een of meerdere ziekten zich zeer snel met alle gevolgen van dien. Ook luchtvervuiling en een gestrest leven vragen meer van uw afweersysteem dan het eigenlijk aankan. Het gevolg is dat het aantal vrije-radicalen in uw lichaam drastisch toeneemt.
Vrije-radicalen zijn uiterst giftige, instabiele moleculen die in ons lichaam oxidatieschade (vergelijkbaar met roest op ijzer) aanrichten. Het lichaam heeft van nature een goed mechanisme om de eigen productie aan vrije-radicalen te beheersen, nl. het anti-oxydantsysteem. Maar op de grote belasting van onze tijd is dat systeem niet ingesteld. Het gevolg is een snelle (aanvankelijk onopgemerkte) aantasting van cellen en weefsels, wat onder meer tot uiting komt in sneller doorbreken van sluimerende ziektes, vatbaarheid voor infecties, een snellere veroudering en een afname van energie.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid
Alle voor het goed functioneren van het menselijk lichaam benodigde stoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen kan het lichaam halen uit een goed gebalanceerde voeding. Maar wat is gebalanceerd en wie eet daadwerkelijk zo? En is het eigenlijk nog wel te koop? Door de overheid is voor de belangrijkste voedingsstoffen een Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid vastgesteld. Dit zijn de hoeveelheden die men binnen moet krijgen, willen zich geen gebreksziekten ontwikkelen. Deze hoeveelheden zijn echter jaren geleden vastgesteld en de vraag is of deze heden ten dage nog opgaan. Bovendien gaat het om het voorkomen van gebreksziekten en wordt voorbij gegaan aan de benodigde hoeveelheden om het afweersysteem op kracht te houden ter preventie van het ontstaan van andere ziekten. Door de eerder genoemde factoren waardoor ons afweersysteem steeds zwaarder wordt belast, zou de minimale behoefte van ons lichaam wel eens veel hoger kunnen liggen. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die veel van hun lichaam vragen, zoals sporters, aanstaande moeders, mensen met een drukke baan. Maar ook ouderen, rokers en soms ook vegetariŽrs lopen een verhoogd risico onvoldoende vitamines en mineralen tot zich te nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband valt aan te geven tussen voeding en het optreden van meer dan 60 verschillende ziektes van deze tijd.

De effectiviteit van voedingssupplementen.

Het gaat er niet om wat je inneemt, maar wat je opneemt!

Voedingssupplementen zijn dus wellicht vaker gewenst dan verondersteld. Wetenschappelijke onderzoeken hebben echter ook bevestigd dat optimale gezondheid niet alleen afhankelijk is van ons voedsel alleen, maar nog meer hoe goed ons lichaam in staat is deze voedingsstoffen op te nemen en te verwerken. Misschien is de belangrijkste voedingsvraag dan ook wel: Hoeveel van de voedingsstoffen die ik inneem, worden ook daadwerkelijk opgenomen door het lichaam. Het spijsverteringsstelsel speelt dus een cruciale rol bij de voedingsopname, waarbij de darmflora met de opnamecapaciteit van een oppervlakte van een tennisveld met de 1 1/2 kg aan lichaamseigen bacteriŽn en 10 x de hoeveelheid van onze cellen: 10 met 14 nullen aan bacteriŽn.

Wanneer men voeding en\of voedingssupplementen gebruikt, is het belangrijk dat deze optimaal door het lichaam worden opgenomen. Orale inname van voedingssupplementen ligt voor de hand, maar als levering in het spijsverteringskanaal en vooral de opname in de darmen niet optimaal is dan heeft inname van voeding en voedingsstoffen ook geen positieve invloed op onze gezondheid. Gebruikmaken van vitaminespray is dan een optie.

Onderzoek toont aan dat dit het best gebeurt wanneer micro-kleine druppeltjes van een voedingsstof tegen de binnenzijde van de wang worden gesprayd. Via de minuscule haarvaten in dit gebied wordt de voedingsstof dan vrijwel direct in het lichaam opgenomen. In vergelijking met tabletten die via het spijsverteringskanaal worden opgenomen, is de opname ruim 10x zo hoog. Bij tabletten is van de werkzame stoffen na enkele uren 5-8% opgenomen, hetgeen ook nog eens afhankelijk is van een goede darmwerking, die o.a. bij ouderen nog weleens te wensen overlaat. Bij vitaminesprays die het spijsverteringskanaal volledig ontzien, is de opname 90-95% binnen 25 seconden.
De wetenschap had allang ontdekt dat orale- of sub-linguale (onder de tong) absorptie de voorkeur heeft bij het doseren van vele voedingssupplementen en medicijnen. Orale absorptie wordt momenteel gebruikt voor tal van middelen, waaronder insuline, interferon, nitroglycerine voor hartpatiŽnten, dieetmiddelen en nu dus ook voor vitamines en mineralen. De vitaminesprays worden in de USA al ruim 10 jaar toegepast door artsen en therapeuten. Sedert enige jaren zijn ze ook in Nederland beschikbaar voor iedereen. Maar helaas zijn ze nog moeilijk verkrijgbaar. Google "vitaminenspray".

Veel mensen vinden het onnatuurlijk om voedingssupplementen (extra vitaminen, mineralen, kruiden) te slikken. Dat is het ook. Maar we leven ook onnatuurlijk. Wij wonen niet in een hutje op de hei. We willen meer comfort en luxe. Het gekke is dat we dat niet voor ons lichaam willen. Vele mensen geven vaak honderden guldens uit voor onderhoud en uiterlijk dan hun auto, maar voor hun gezondheid moet alles goedkoop en gratis zijn of vergoed worden. Wij raden meer aandacht te schenken aan gezonde en betere voeding, een periodieke controle en diverse onderhoudsbeurten van harte aan. Vaak zien we dat iemand vaak pas naar een dokter gaat als hij of zij ziek is. Als het dan een ernstige ziekte betreft dan sta je vaak voor moeilijke keuze. Het is prettig als je dan al een aantal artsen, therapeuten of behandelaars kent die jou kunnen begeleiden of adviseren en dat je dat niet allemaal even nog heel snel moet regelen. Door regelmatig bewust te werken aan je voeding en leefstijl, kun je echt gezonder en langer leven. Zo zien we dat vrouwen die regelmatig sporten minder kans hebben op borstkanker en dat mannen die extra selenium, soja, visolie en levertraan innemen hun kans op diverse kanker verminderen. Je kunt nu kiezen voor een gezondere oude dag. De orthomoleculaire geneeskunde is een geneeskunde die zich richt op optimale gezondheid en wordt daardoor veel bij sporters en levensgenieters toegepast. Het gekke is weer dat we het heel gewoon vinden dat een sporter extra voedingssupplementen neemt, maar als je ziek bent, krijg je van de meeste reguliere artsen geen advies om iets extra voedingssupplement te nemen. Wij zien vechten tegen een ziekte als chronische vermoeidheid, kanker of reuma als een soort topsport.

Het lijkt misschien een beetje overdreven om allerlei pillen in te nemen, maar als we minder kans op diverse aandoeningen kunnen voorkomen, waarom niet?! Er zijn voldoende wetenschappelijke referenties die bewijzen dat extra inname van vitaminen, mineralen, enzymen, spoorelementen en kruiden onze gezondheid bevorderen en diverse ziektes kunnen voorkomen.

Gouden regels Gezonde Voedingsplan

Uitgangspunten van het Gezonde voedingsplan. De gouden regels om lekker in je vel te zitten.

 1. Inzicht
  Zelfkennis: Onderzoek jouw eetgedrag. Wat eet
  of drink je allemaal? Welke situatie en welke gevoelens treden er op voordat je aan jouw drank-of eetbehoefte toegeeft? Vraag desnoods aan een vertrouwde persoon of je wel de juiste zelfkennis hebt!
 2. Bewustwording
  Word bewust van je eigen eetgedrag. Wat gebeurt er als je niet toegeeft aan je eetbehoefte? Waar komt je eetbehoefte nu werkelijk vandaan? En heb je wel de juiste gezonde eetpatronen? Waarom snoep ik zoveel en waarom heb ik behoefte aan veel suikers? Waarom drink ik zoveel alcoholische
  drank? etc etc
 3. Gedragsverandering
  Met het verkregen inzicht en de bewustwording wordt het je steeds duidelijker dat je ook andere keuzes kan maken. Je kunt een begin maken met een ander eetgedrag, dat beter is voor jou en jouw lichaam
 4. Prioriteit
  Geef prioriteit aan je doelen om gezondheid na te streven. Concentreer je aandacht naar de manieren om het doel te bereiken. Maakt keuzes en geef prioriteiten aan wat je werkelijk belangrijk vindt: Gezonde lichaam in een gezonde geest.
 5. Commitment

  Beloof dit voor jezelf te doen omdat je het belangrijk vindt. Maak als het ware een contract met jezelf. Zie het als een vorm van geven om je lichaam. Zoek steun bij je omgeving. Zij moeten achter je beslissing staan.

Doel

Bepaal het doel dat je wilt realiseren en wees realistisch. Verschuif vervolgens je aandacht van het doel naar de manieren om het te bereiken. Ga dus niet iedere dag op de weegschaal staan maar houd je bezig met zaken die je werkelijk kan beÔnvloeden.

 

Commitment

Beloof dit voor jezelf te doen omdat je het belangrijk vindt. Zie het als een vorm van geven om je lichaam. Zoek steun bij je omgeving. Zij moeten achter je beslissing staan.

 

Eetlust

Luister naar je lichaam. Eet wanneer je trek hebt en laat je niet leiden door de klok, anderen, je ogen of je gevoelens.

 

Beweging

Zorg iedere dag voor lichaamsbeweging en zit niet langer dan een uur stil. Doe drie keer in de week tenminste 20 minuten aan intensieve sport (dit is een sport waarbij je constant in beweging blijft en die zoveel inspanning vergt dat je warm wordt en dat spreken niet meer prettig is). Doel hiervan is niet het verbranden van calorieŽn maar het verhogen van je ruststofwisseling.

 

Prioriteit

Geef prioriteit aan sport boven andere zaken. Maak expliciet wat je het belangrijkst vindt op een dag en zorg dat de lichaamsbeweging in de top 3 staat. Zorg dat het net als tanden poetsen een gewoonte wordt.

 

Groente en fruit

Eet veel groente en fruit. Je zal merken dat je vanzelf minder andere dingen eet. De helft van je bord met avondeten moet uit groenten bestaan. Eet tenminste 1-2 stuks fruit per dag.

 

Vezelrijk

Kies vezelrijke en volkoren producten. Ze zijn goed voor je stoelgang en zorgen voor een vol gevoel. Bovendien verminderen ze ook de kans op hart- en vaatziekten.

 

Minder verzadigde vet

Leer van pure producten te genieten, zonder toevoeging van boter of sausjes. Gebruik kruiden om smaak te geven. Eet veel vette vis en magere vleessoorten. Bak voornamelijk in olie aangezien dit de kans op problemen met hart en bloedvaten verkleint.

 

Minder suiker

Probeer minder te snoepen. In koekjes en taartjes zitten zoveel overvloedige geraffineerde suikers die omgezet wordt in vet en in slechte LDL cholesterol, hetgeen slecht is voor onze hart en vaten. En overvloedige suikers stimuleert oxidatie in onze vaten en ontstekingen in ons lichaam.

 

Water

Drink veel, en vooral veel water. Het houdt je lichaam schoon, je cellen stevig en je huid vitaal.

 

Varieer

Geen voedingsmiddel bevat alle belangrijke stoffen die je nodig hebt. Eet daarom gevarieerd. Experimenteer met nieuwe recepten, andere producten en buitenlandse keukens.

 

Geniet

Geniet van alles wat je eet. Zoek uit wat je het lekkerst vindt en beloon jezelf iedere dag met ťťn van je favoriete voedingsmiddelen. Dit hoeft niet per se gezond te zijn. Stop met eten als je niet meer bewust geniet. Straf jezelf nooit.

 

Manage je eten

Plan, zeker als je het druk hebt, wanneer je boodschappen doet. Zo word je niet in de verleiding gebracht om ongezonde dingen te eten omdat je niets anders in huis hebt. Koop in een week dat je een diner en feest hebt minder lekkers, zodat je dagen van zwaar tafelen compenseert met dagen dat je minder eet.

Zuur-base balans       De symptomen en gevolgen van verzuring     Tabel zure en alkalische voedingsstoffen     pH waarde van het bloed

    

Bloedonderzoek     Gezondheid door ontzuring volgens Dr. Renate Collier

 

Inspired by Nature.

                             Driven by Science.

                                                                    Passionated by Nutrition.

Home    

Natuurlijk Herstel. Altijd beter! 

Lukas T.S. Tjan

 • Voedingsadviezen

 • Nutrition Development

 • Complementaire geneeskunde

 • Marketing Voeding & CAM

© Science for Life. 2001-2011. Deze homepage is gemaakt door Mandala Communicatie, www.mandalacommunicatie.nl   

Op deze homepage berust een copyright. Voor meer info kunt u e-mailen naar info@scienceforlife.eu 

Voor alle op deze homepage vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.