Filosofie Creatiespiraal voor Gezondheid

 

 

Gouden regels Gezonde Lichaam en Geest

Uitgangspunten van het Gezonde leef- en voedingsplan is de implementatie (praktische uitvoering) en applicatie (praktische toepassing) van wat ziel, geest en lichaam uitdenkt en creeert.

  1. Inzicht
    Zelfkennis: Onderzoek je gedrag, leefstijl en vooral eetgedrag. Hoe leef en beleef je elke dag en wat zijn je momenten? Leef je gestresst? Wat eet of drink je allemaal? Welke situatie en welke gevoelens treden er op voordat je aan jouw drank-of eetbehoefte toegeeft? Vraag desnoods aan een vertrouwde persoon of je wel de juiste zelfkennis hebt!
  2. Bewustwording
    Word bewust van je eigen leefstijl en eetgedrag. Sta je hierachter? Wat gebeurt er als je niet toegeeft aan je eetbehoefte? Waar komt je eetbehoefte nu werkelijk vandaan? En heb je wel de juiste gezonde leefstijl en eetpatronen? Waarom rook of snoep ik zoveel en waarom heb ik behoefte aan veel suikers en vet? Waarom drink ik zoveel alcoholische drank? etc etc
  3. Gedragsverandering
    Met het verkregen inzicht en de bewustwording wordt het je steeds duidelijker dat je ook andere keuzes kan maken. Je kunt een begin maken met kleine stijlveranderingen en een ander eetgedrag, dat beter is voor jou en jouw lichaam
  4. Prioriteit
    Geef prioriteit aan je doelen om gezondheid na te streven. Concentreer je aandacht naar de manieren om het doel te bereiken. Maakt keuzes en geef prioriteiten aan wat je werkelijk belangrijk vindt: Gezonde lichaam in een gezonde geest.
  5. Commitment

    Beloof dit voor jezelf te doen omdat je het belangrijk vindt. Maak als het ware een contract met jezelf. Zie het als een vorm van geven om je lichaam. Zoek steun bij je omgeving. Zij moeten achter je beslissing staan.

Om richting te kunnen geven aan je doelen om gezond te zijn in lichaam en geest, heb je wel 'tools' nodig om verder te kunnen komen. Neem een voorbeeld om een zeiltocht te maken. Hoeveel en hoe hard is de wind en waar komt het vandaan? Wanneer is gunstige tijd om te zeilen? Heb ik een goede zeilboot en met de juiste hoeveelheid accessoires? Kan ik alleen de boot besturen om mijn (eind)bestemming te bereiken of heb ik hulp nodig van vrienden of professionals?

In een snel tempo creeer je als het ware een creatiespiraal zoals hierboven getekend:

  1. wensen: geef je (doel)wensen aan en maak afspraak met jezelf

  2. verbeelden: ga bij elke rustige momenten je verbeelden dat je je wensen gaat realiseren

  3. geloven: geloof in jezelf dat je doelen kan en wil uitvoeren

  4. uiten: praat met vrienden en familie hoe en waarom je het wilt doen

  5. onderzoeken: is je doelen wel te realiseren ? Hoe en hoe snel ga je die uitvoeren?

  6. plannen: maak een stappenplanning hoe je je doelen en wensen wilt realiseren

  7. beslissen: beslis elke stap wanneer en hoe je die wilt doen

  8. handelen: handel wat je beslist hebt

  9. volharden: blijf volharden en doorzetten tot je doelen bereikt hebt

  10. ontvangen: ontvangt je voldoening, eer, emoties en gevoelens tijdens de weg en het bereiken van je doelen

  11. waarderen:waardeer en wees bewust van elke stap richting je doel

  12. ontspannen: geniet en ontspan van al je activiteiten op weg naar je doelen

Een praktijk voorbeeld hoe Lukas Tjan 1979 na een treinongeluk (verkeerde wissel, waardoor 2 treinen frontale botsing kreeg) waarbij 9 mensen omkwamen, zijn gezondheid nastreefde middels doelen te stellen.

 

Zijn zware lichamelijke letsels waren:

1. hersenschudding

2. ribben zijn gekneusd

3. lendewervels 1 en 2 zijn verbrijzeld

4. rechterdijbeen is verbrijzeld

 

Gevolgen:

1. 1/2 jaar in ziekenhuis en revalidatiecentrum

2. 1 jaar met rug- en nekgips 'rondgelopen'

3. zenuwen onder lendewervels 1 en 2 beschadigd met als gevolg ongevoelige plekken en verlammingsverschijnselen

4. rechterbeen is 3,5 cm korter en verbrijzeld, gevolg: 4 maanden in 'verpakking', daarvoor met externe pennenfixatie (6 maanden)

5. extreme lichamelijke pijnen. Morphine toediening.

 

Diagnose specialist:

1. de rest van je leven met krukken of rolstoel voortbewegen

2. uiteraard nooit meer sporten en zelfs niet gewoon lopen

 

Eigen diagnose:

1. Tijdelijke mankement over een jaar ben ik weer beter! (later is het positief denken uitgegroeid tot NLP - Neuro Liquistisch programmeren)

2. De specialist diagnotiseerde en analyseerde vanuit zijn kennis en ervaring, maar hij gaat in in principe niet vanuit dat de kracht van de geest groter en hoger is dan onze fysieke kracht, dus laat je je niet beperken wat hij zegt, want als je gelooft wat hij zegt dan handelt je geest en lichaam er naar! Een positieve en stimulerende arts\therapeut is in het algemeen niet alleen beter, maar bevordert inderdaad je genezing! Woorden en expressies zijn ook energien!  

3. Zelf veel oefenen om de optimale genezing te realiseren. Ook al in het ziekenhuis en elke dag en elk uur!

4. Wel hulp van een magnetiseur of paragnost om boven de normale medische beperking uit te kunnen steken

5. Optimalisering van de voeding met suppletie van voedingssupplementen om fysieke kracht extra voer te geven!

 

Mission genezing en gezondheid vanuit ziekenhuis:

1. Optimale voeding en voedingssupplementen (levertraan, multivitamine en vitamine C)

2. Op bed spieroefeningen doen. Later thuis veel oefeningen doen! ( slechts 1 keer naar een fysiotherapeut geweest)

3. Doel: Na een jaar weer te kunnen sporten: tennissen en voetbal

4. Na 1 jaar en 8 maanden, de wielerklassieker Luik Bastenaken Luik fietsen.

5. Na aantal jaren marathons lopen

 

Bereikte fysieke status:

1. Na 1 1/2 jaar mijn fysieke sportieve gezondheid volledig terug

2. Kon volledig sporten: tennissen, voetballen en wielrennen

3. De wielerklassieker Luik Bastenaken Luik in april 1981 met gemak uitgefietst

4. Daarna diverse halve en hele marathons gelopen

5. De verbrijzelde verkorte been is weer gaan groeien (3,5 korter tot 1,7 cm korter)

6. Vanaf 1982 tot 2007 nooit meer naar een arts i.v.m. zijn eigen gezondheid geweest

7. Hij is dus nooit meer ziek geweest, behalve enkele keer een griepje ...

8. Hij is tegenwoordig heel gezond, sportief en gelukkig in zijn leven omdat hij ook een bijdrage kan leveren in de voedingswetenschap en de integratie van voedingsepidemiologie in de complementaire en integrale geneeskunde en zomogelijk in de reguliere geneeskunde

 

 

 

Vuistregels gezonde voedingsplan

 

Doel

Bepaal het doel dat je wilt realiseren en wees realistisch. Verschuif vervolgens je aandacht van het doel naar de manieren om het te bereiken. Ga dus niet iedere dag op de weegschaal staan maar houd je bezig met zaken die je werkelijk kan beïnvloeden.

 

Commitment

Beloof dit voor jezelf te doen omdat je het belangrijk vindt. Zie het als een vorm van geven om je lichaam. Zoek steun bij je omgeving. Zij moeten achter je beslissing staan. (vermijd personen of de discussies met je omgeving die je niet tot positieve wending aanmoedigen)

 

Eetlust

Luister naar je lichaam. Eet wanneer je trek hebt en laat je niet leiden door de klok, anderen, je ogen of je gevoelens.

 

Beweging

Zorg iedere dag voor lichaamsbeweging en zit niet langer dan een uur stil. Doe drie keer in de week tenminste 20 minuten aan intensieve sport (dit is een sport waarbij je constant in beweging blijft en die zoveel inspanning vergt dat je warm wordt en dat spreken niet meer prettig is). Doel hiervan is niet het verbranden van calorieën maar het verhogen van je ruststofwisseling.

 

Prioriteit

Geef prioriteit aan sport boven andere zaken. Maak expliciet wat je het belangrijkst vindt op een dag en zorg dat de lichaamsbeweging in de top 3 staat. Zorg dat het net als tanden poetsen een gewoonte wordt.

 

Groente en fruit

Eet veel groente en fruit. Je zal merken dat je vanzelf minder andere dingen eet. De helft van je bord met avondeten moet uit groenten bestaan. Eet tenminste 1-2 stuks fruit per dag.

 

Vezelrijk

Kies vezelrijke en volkoren producten. Ze zijn goed voor je stoelgang en zorgen voor een vol gevoel. Bovendien verminderen ze ook de kans op hart- en vaatziekten.

 

Minder verzadigde vet

Leer van pure producten te genieten, zonder toevoeging van boter of sausjes. Gebruik kruiden om smaak te geven. Eet veel vette vis en magere vleessoorten. Bak voornamelijk in olie aangezien dit de kans op problemen met hart en bloedvaten verkleint.

 

Minder suiker

Probeer minder te snoepen. In koekjes en taartjes zitten zoveel overvloedige geraffineerde suikers die omgezet worden in vet en in slechte LDL cholesterol, hetgeen slecht is voor onze hart en vaten. En overvloedige suikers stimuleert oxidatie in onze vaten en ontstekingen in ons lichaam.

 

Water

Drink veel, en vooral veel water. Het houdt je lichaam schoon, je cellen stevig en je huid vitaal.

 

Varieer

Geen voedingsmiddel bevat alle belangrijke stoffen die je nodig hebt. Eet daarom gevarieerd. Experimenteer met nieuwe recepten, andere producten en buitenlandse keukens.

 

Geniet

Geniet van alles wat je eet. Zoek uit wat je het lekkerst vindt en beloon jezelf iedere dag met één van je favoriete voedingsmiddelen. Dit hoeft niet per se gezond te zijn. Stop met eten als je niet meer bewust geniet. Straf jezelf nooit.

 

Manage je eten

Plan, zeker als je het druk hebt, wanneer je boodschappen doet. Zo word je niet in de verleiding gebracht om ongezonde dingen te eten omdat je niets anders in huis hebt. Koop in een week dat je een diner en feest hebt minder lekkers, zodat je dagen van zwaar tafelen compenseert met dagen dat je minder eet.

Inspired by Nature.

                             Driven by Science.

                                                                    Passionated by Nutrition.

Home    

Natuurlijk Herstel. Altijd beter! 

Lukas T.S. Tjan

  • Voedingsadviezen

  • Nutrition Development

  • Complementaire geneeskunde

  • Marketing Voeding & CAM

© Science for Life. 2001-2011. Deze homepage is gemaakt door Mandala Communicatie, www.mandalacommunicatie.nl   

Op deze homepage berust een copyright. Voor meer info kunt u e-mailen naar info@scienceforlife.eu 

Voor alle op deze homepage vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.