Coeliakie en voeding

 

Coeliakie, een glutenallergie en de rol van voeding

               

Steeds vaker wordt onderkend dat juiste voeding een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van ziektes. Tientallen ziektes worden in verband gebracht met onvolledige voeding. Dat vitamine- en voedingssupplementen vandaag de dag dan ook geen overdaad zijn, wordt door steeds meer onderzoekers bevestigd. De oorzaak hiervan moet worden gezocht bij de zware belasting van ons afweersysteem dat door externe invloeden steeds harder moet werken en daardoor een afwijkende reactie afgeeft. Anderzijds kan het niet optimaal functioneren door het gebrek aan de juiste opname - ondanks de juiste inname van voedingsstoffen - van de benodigde voedingsstoffen, waardoor een gebrek aan voldoende bouwstoffen in de vorm van vitaminen en andere voedingsstoffen, ons lichaam veel te kort doen, daarbij komt nog 'ns bij dat onze voeding in het algemeen aantoonbaar steeds Ďarmerí wordt. Hierdoor zal het lichaam op den duur ten prooi vallen aan wat men wel de Ďwesterse ondervoedingí noemt en dus langzaam naar een van de vele chronische aandoeningen zal leiden.
 

Wat is coeliakie of glutenallergie of glutenintolerantie?

Glutenallergie is een aandoening van het spijsverteringsstelsel, die ook wel bekend staat onder de naam coeliakie of glutenintolerantie. Bij mensen met een glutenallergie veroorzaakt voedsel met gluten (een vorm van eiwittencomplex dat voorkomt in graangewassen zoals tarwe, rogge en gerst) beschadigingen door ontstekingen aan de dunne darm, wat vervolgens ernstige maag- en darmklachten en daarnaast grote consequenties in de vorm van allerlei allergieŽn met zich meebrengt. Deze gluteneiwitten veroorzaken ontstekingsreacties door antistoffen tegen de cellen van het slijmvlies van de dunne darm. Gluten zijn een bestanddeel van granen dat bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie oproept, waardoor ze niet goed meer voedingsstoffen uit hun eten kunnen opnemen. Logischerwijs kunnen mensen met een glutenallergie dan ook behoorlijk ziek worden op de langere termijn zonder precies te weten waar nu de oorzaak ligt van hun klachten.

Coeliakie is een onderschatte voedselziekte, een chronische ontstekingsziekte de zgn. auto-immuunziekte, waarbij de immuniteit niet is gericht tegen lichaamsvreemde elementen/eiwitten, maar juist tegen eigen lichaamcellen. Coeliakie wordt ook niet altijd meteen herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als je te maken hebt met coeliakie zijn algemeen van aard. Mensen kloppen aan met klachten als allergieŽn, diarree, braken, vermoeidheid, onregelmatige stoelgang of een opgeblazen buikgevoel, maar deze symptomen worden niet meteen gekoppeld aan coeliakie, een allergie voor gluten. Coeliakie komt best vaak voor; al weet niet iedereen dat hij of zij er aan lijdt. Maar liefst twee tot drie op de honderd mensen (waarvan twee-derde van het vrouwelijke geslacht) heeft glutenintolerantie maar zoekt vaak al jaren naar de oorzaken van de bijzonder lastige klachten en symptomen, die met een gluten allergie gepaard gaan. Een overgevoeligheid voor gluten is vaak erfelijk maar niet altijd; je ziet wel dat in families vaak bij meerdere mensen een allergie voor gluten voorkomt.
Een
allergie voor gluten komt in de samenleving erg veel voor: 2 tot 3% van de mensen heeft namelijk glutenintolerantie. Vaak wordt er niet meteen aan een glutenallergie gedacht bij serieuze maag- en darmklachten en het duurt dan ook soms jaren voordat er kan worden gezocht naar een echt werkende oplossing. Wat is een glutenallergie, wat zijn de symptomen ?


Wat zijn de symptomen van een allergie voor gluten?

Bij glutenintolerantie ofwel coeliakie kunnen de klachten variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen en tekenen, die wijzen op een glutenallergie zijn de volgende:

 • Verstoringen van de stoelgang (onregelmatige stoelgang: aanhoudende diarree en obstipatie, doordat de darmflora door tekort van de kwantiteit en kwaliteit van de juiste samenstelling darmbacteriŽn, waardoor de darmflora niet floreert)

 • Stinkende en vettige ontlasting

 • Braken en braakneigingen

 • Verminderende eetlust

 • AllergieŽn doordat de darmbacteriŽn in het darmstelsel de slechte bacteriŽn, schimmels en virussen niet voldoende weerstand kunnen bieden, waardoor als gevolg daarvan allergieŽn kunnen ontstaan (auto-immuunziekte) in het lichaam

 • Gewichtsverlies (slechte opname ondanks goede inname van voeding, omdat de darmflora met de hoeveelheid goede bacteriŽn (10 met 15 nullen = 10Ļ⁵) niet optimaal is om voldoende voedingsstoffen uit wat je eet op te nemen! Wat je inneemt is nog niet wat je hoort op te nemen!)

 • Buikpijn en buik- en darmkrampen (verkeerde chemische reacties en ontstekingen in het darmstelsel, onvoldoende juiste bacteriŽn om allergenen en ontstekingbevorderende stoffen in het darmstelsel af te breken en te vernietigen)

 • Vermoeidheid (van af en toe tot frequent resulteert uiteindelijk tot chronisch) door slechte opname van voedingsstoffen: onvoldoende energie om je lichaam op temperatuur te houden (37,5 Celsius) en te bewegen en te denken (het gebruiken van je hersenen neemt bijna 70% van het totale gebruik van je energie)

 • Pijn in botten (door de ontstekingen)

 • Gezwollen en opgezette buik (gasvormingen)

 • Huidproblemen (meestal gezicht, hoofd, handen en armen en in mindere mate benen en voeten)

 • Menstruele klachten en onregelmatigheid

 • Irritatie en humeurigheid

 • Aften (zweertjes in de mond die wijzen op een tekort aan vitamines)

 • Algemene malaise

De symptomen die op de lange termijn optreden:
 • Gewichtsverlies/ondergewicht
 • AllergieŽn met uitbreiding naar meer voedingsallergieŽn
 • Botontkalking (Osteoporosa)

 • Bloedarmoede

 • Chronische vermoeidheid
 • Depressiviteit
 • Dunne armen en benen
 • Groeiachterstand bij kinderen
 • Humeurigheid
 • Algeheel gevoel van ziek zijn
 • Andere (ernstige) ziektes als gevolg van langdurige glutenintolerantie (al dan niet herkennen ervan)

Hoe kun je een gluten allergie behandelen?

Een tijdige diagnose is raadzaam, want met name bij kinderen kan er ten gevolge van een tekort aan de juiste voedingsstoffen stagnering of verstoring van de groei optreden maar ook bij volwassenen is onvoldoende voeding erg schadelijk op de lange termijn. Mensen met een glutenallergie moeten glutenvrij gaan eten en dat vereist nogal wat aanpassing in de levensstijl. Bij het wegstrepen van gluten uit de voeding komt het slijmvlies van de darmen weer tot rust en verdwijnen de klachten meestal binnen een aantal maanden of jaren, vooral indien je daarbij ook de juiste prebiotica en probiotica neemt. Met andere woorden je moet zorgen dat je darmflora beter functioneert, waardoor je optimaler de voedingsstoffen kunt opnemen.
Daarna moet er worden gezorgd voor aanvulling van de ontbrekende vitamines en mineralen in het lichaam om weer op krachten te komen. Met name pre- en probiotica in de vorm van voedingsupplementen in combinatie met andere voedingssupplementen en/of kruiden worden vaak door orthomoleculaire en natuurartsen en -therapeuten voorgeschreven. In ernstige gevallen wordt door een reguliere arts een stootkuur Prednison voorgeschreven om de ontstekingsreacties terug te dringen. Nadeel van het medicijngebruik is dat je later je klachten dubbel zo erg terugkrijgt en dat je volledig afhankelijk van de medicijnen wordt (vaak je hele leven).

 

Doel behandeling:

1. Verbetering opname van de voeding door de darmflora te laten floreren

2. Verhoging van het immuunsysteem (=het weerstand- en afweersysteem)

3. Stimulering en verhoging van het ontstekingswerende immuunsysteem

4. Vrij zijn van alle symptomen en klachten

 

De natuurlijke behandeling:

1. Vermijd gluten en andere (voedings)stoffen die je allergisch maken en diverse klachten bezorgen

2. Gebruik de juiste samenstelling probiotica (testen en uitproberen van de honderden merken en samenstellingen die voor je darmflora geschikt is

3. Andere voedingssupplementen-complex(en) die de ontstekingremmende werking hebben en die de werking van probiotica stimuleren

4. Eet gezonde voeding met zo min mogelijk slechte E-additieven (vooral de chemische E-stoffen)

 

Het proces glutenintolerantie

 1. Verstoringen en onregelmatige stoelgang: aanhoudende diarree en obstipatie met stinkende en vettige ontlasting wordt veroorzaakt door slecht functioneren van de darmflora als gevolg van het tekort aan kwantiteit en kwaliteit van de juiste samenstelling darmbacteriŽn in het darmstelsel, waardoor de darmflora niet floreert en voor de juiste balans van opname kan verzorgen

 2. AllergieŽn doordat de darmbacteriŽn in het darmstelsel de slechte bacteriŽn, schimmels en virussen niet voldoende weerstand kunnen bieden, waardoor als gevolg daarvan andere allergieŽn in het lichaam (acne, rode en eczeemachtige kringen op het gezicht en ledematen) kunnen ontstaan (de zgn. auto-immuunziekte) omdat in het darmstelsel meer bacteriŽle ontstekingen veroorzaken en teveel virussen en schimmels kunnen bevinden waardoor je immuunsysteem hapert. Het immuunsysteem is dan niet sterk genoeg en herkent bovendien niet de allergenen en slechte bacteriŽn om ze adequaat te vernietigen.

 3. Het gewichtsverlies is het resultaat van de slechte opname ondanks goede inname van voeding, omdat de darmflora met de hoeveelheid goede bacteriŽn (10 met 15 nullen = 10Ļ⁵) niet optimaal is om voldoende voedingsstoffen uit wat je eet op te nemen! Dus "Wat je inneemt is nog niet wat je opneemt!

 4. Buikpijn en buik- en darmkrampen worden veroorzaakt door de verkeerde chemische reacties en ontstekingen in het darmstelsel, onvoldoende juiste bacteriŽn om de hoeveelheid voedingsstoffen met de nodige allergenen en ontstekingbevorderende stoffen in het darmstelsel af te breken en te vernietigen, waardoor een gistingsreactie - al dan niet gepaard gaat met een gezwollen en opgezette pijnlijke buik - met de slechte bacteriŽn een deel van je darmen gaat domineren!

 5. De vermoeidheid die van af en toe optreedt, resulteert uiteindelijk tot chronische vermoeidheid. Het komt door de langdurige glutenintolerantie en de slechte opname van voedingsstoffen (slechte darmflora: niet de juiste hoeveelheid darmbacteriŽn) waardoor je onvoldoende energie over hebt om naast het op temperatuur van 37,5 Celsius houden van ons lichaam, te bewegen en te denken (het gebruiken van je hersenen neemt bijna 70% van het totale gebruik van je energie).

Hoe ziet een glutenvrij dieet eruit?

Je dieet zodanig veranderen dat het volledig glutenvrij is, is nog niet zo eenvoudig. Tegenwoordig is er echter veel glutenvrij voedsel te verkrijgen, niet alleen in speciaalzaken en reformwinkels maar ook gewoon in de supermarkt. Er wordt zelfs gewerkt aan de teelt van speciale graansoorten zonder gluten maar voorlopig is dit nog even science fiction.

Vermijd in ieder geval de volgende voedingsstoffen:

 • Brood, pasta en ontbijtgranen

 • Koekjes, taart en gebakjes

 • Soja saus, mosterd en mayonaise

 • Soep en sauzen uit blik of in flessen

 • Bier en whisky

 •  

  Geschiedenis

  Artsen, therapeuten en voedingsdeskundigen in de complementaire en natuurgeneeskunde hebben dit al jaren geleden (decennia) opgemerkt dat zeer veel mensen brood niet goed kunnen verdragen. Zoals ook vele mensen ook lactose en/of koemelk niet kunnen verdragen door het missen of mindere functioneren van het enzymencomplex lactase die deze eiwitten naar behoren kunnen afbreken. De reguliere geneeskunde heeft pas in de jaren 90 dit problematiek onderkent. Bij tal van patiŽnten neemt men een verbetering van de klachten waar, zodra het brood en ander gluten bevattende producten worden weggelaten. Intolerantie voor tarwe komt vaak voor. In de praktijk komt het vaak voor dat patiŽnten met vermoeidheidsklachten, hoofdpijn en een opgezette buik zich stukken beter voelen wanneer de gluten worden weggelaten. Sommigen hebben een intolerantie andere hebben een coeliakie, een ziekte die niet gemakkelijk is aan te tonen.

  Coeliakie of glutenallergie of glutenintolerantie komt zeer vaak voor in de westerse wereld. Recent onderzoek toont aan dat 1 : 100 personen in de westerse wereld coeliakie heeft. Onderzoekers geven aan dat deze ziekte in Nederland veel minder vaak zou voorkomen. Een groot bevolkingsonderzoek in 2004 waarbij 50,760 personen werd gescreend toonde aan dat slechts 1.6 op de 1000 een glutenallergie zou hebben. In Nederland zijn er echter maar 10.000 geregistreerde coeliakie patiŽnten bekend. Zijn er inderdaad in Nederland zo weinig mensen met een gluten allergie, terwijl er zoveel brood en pasta wordt gegeten?

  Doordat de laatste jaren nieuwe diagnostische technieken zijn ontwikkeld, blijkt dat er inderdaad een grote groep mensen bestaat met een verborgen allergie.

  Wanneer men bij een darmbiopsie lymphocyt van de darmwand traceert en typeert, blijkt dat in Nederland bij 3.5 op de 1000 personen een onopgemerkte echt coeliakie zouden hebben. Bij personen met klachten waarbij glutenintolerantie ten grondslag ligt, ligt het percentage veel hoger: rond 2 tot 3%, hetgeen neerkomt dat er rond

  Vroeger nam men aan dat de allergie op jonge leeftijd begon en al vroeg tot uiting kwam. Het is nog steeds een ďkinderziekteĒ daar meer dan de helft van de echte coeliakie gevallen al in de jeugd tot uiting komt. Nu ziet men steeds vaker ook volwassen allergieŽn voor gluten ontwikkelen.

   

  Ons lichaam krijgt het steeds zwaarder
  Daarnaast neemt de hoeveelheid voor ons lichaam schadelijke elektromagnetische straling rondom ons hand over hand toe. Televisies, computers, magnetronovens en het mobiele telefoonnet dragen hieraan bij. Magnetrons is een van de ergste voor onze gezondheid omdat de voeding hierdoor zeer nadelig wordt gemuteerd. Het is te vergelijken met roken; de eerste 10-20 jaren zijn de ernstige ziekte(n) nog niet zichtbaar, maar na deze periode muteert een of meerdere ziekten zich zeer snel met alle gevolgen van dien. Ook luchtvervuiling en een gestrest leven vragen meer van uw afweersysteem dan het eigenlijk aankan. Het gevolg is dat het aantal vrije-radicalen in uw lichaam drastisch toeneemt.
  Vrije-radicalen zijn uiterst giftige, instabiele moleculen die in ons lichaam oxidatieschade (vergelijkbaar met roest op ijzer) aanrichten. Het lichaam heeft van nature een goed mechanisme om de eigen productie aan vrije-radicalen te beheersen, nl. het anti-oxydantsysteem. Maar op de grote belasting van onze tijd is dat systeem niet ingesteld. Het gevolg is een snelle (aanvankelijk onopgemerkte) aantasting van cellen en weefsels, wat onder meer tot uiting komt in sneller doorbreken van sluimerende ziektes, vatbaarheid voor infecties, een snellere veroudering en een afname van energie.
  Maar ook ouderen, rokers en soms ook vegetariŽrs lopen een verhoogd risico onvoldoende vitamines en mineralen tot zich te nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband valt aan te geven tussen voeding en het optreden van meer dan 60 verschillende ziektes van deze tijd.

   

  De effectiviteit van voedingssupplementen.

                                     Het gaat er niet om wat je inneemt, maar wat je opneemt!


  Voedingssupplementen zijn dus wellicht vaker gewenst dan verondersteld. Wetenschappelijke onderzoeken hebben echter ook bevestigd dat optimale gezondheid niet alleen afhankelijk is van ons voedsel alleen, maar nog meer hoe goed ons lichaam in staat is deze voedingsstoffen op te nemen en te verwerken. Misschien is de belangrijkste voedingsvraag dan ook wel: Hoeveel van de voedingsstoffen die ik inneem, worden ook daadwerkelijk opgenomen door het lichaam.

  Wanneer men voedingssupplementen gebruikt, is het belangrijk dat deze optimaal door het lichaam worden opgenomen. Orale inname van voedingssupplementen ligt voor de hand, maar als levering in het spijsverteringskanaal en vooral de opname in de darmen niet optimaal is dan heeft inname van voeding en voedingsstoffen ook geen positieve invloed op onze gezondheid. Gebruikmaken van vitaminespray is dan een optie.

   

  Onderzoek toont aan dat dit het best gebeurt wanneer micro-kleine druppeltjes van een voedingsstof tegen de binnenzijde van de wang worden gesprayd. Via de minuscule haarvaten in dit gebied wordt de voedingsstof dan vrijwel direct in het lichaam opgenomen. In vergelijking met tabletten die via het spijsverteringskanaal worden opgenomen, is de opname ruim 10x zo hoog. Bij tabletten is van de werkzame stoffen na enkele uren 5-8% opgenomen, hetgeen ook nog eens afhankelijk is van een goede darmwerking, die o.a. bij ouderen nog weleens te wensen overlaat. Bij vitaminesprays die het spijsverteringskanaal volledig ontzien, is de opname 90-95% binnen 25 seconden.
  De wetenschap had allang ontdekt dat orale- of sub-linguale (onder de tong) absorptie de voorkeur heeft bij het doseren van vele voedingssupplementen en medicijnen. Orale absorptie wordt momenteel gebruikt voor tal van middelen, waaronder insuline, interferon, nitroglycerine voor hartpatiŽnten, dieetmiddelen en nu dus ook voor vitamines en mineralen. De vitaminesprays worden in de USA al ruim 10 jaar toegepast door artsen en therapeuten. Sedert enige jaren zijn ze ook in Nederland beschikbaar voor iedereen. Maar helaas zijn ze nog moeilijk verkrijgbaar.

  Inspired by Nature.

                               Driven by Science.

                                                                      Passionated by Nutrition.

  Home    

  Natuurlijk Herstel. Altijd beter! 

  Lukas T.S. Tjan

  • Voedingsadviezen

  • Nutrition Development

  • Complementaire geneeskunde

  • Marketing Voeding & CAM

  © Science for Life. 2001-2012. Deze homepage is gemaakt door Mandala Communicatie, www.mandalacommunicatie.nl   

  Op deze homepage berust een copyright. Voor meer info kunt u e-mailen naar info@scienceforlife.eu 

  Voor alle op deze homepage vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.