Beauty Care by Squalene

Miraculeuze werking Squalene voor Beauty Care

EssentiŽle omega 2 olie van de diepzeehaai

 

Voedt Schoonheid van binnenuit!

 

 

Kerneigenschappen

De kiem van gezondheid en ook van de disbalansen (het ontkiemen tot ziektes en chronische auto-immuunklachten en -aandoeningen) zijn terug te vinden op het cellulaire niveau. Zo bezit squalene die kerneigenschappen die op deze cellulaire lagen inwerken. Daarom heeft squalene een breed scala van eigenschappen en toepassingen:

 

Anti-oxidator 

Zuurstofgenerator

Immuunstimulator 

Vetregulator\energiemodulator 

opsommingsteken Anti-oxidantkracht
opsommingsteken Herstelkracht
opsommingsteken Afweerkracht
opsommingsteken Natuurkracht

Natuurzuivere Squalene ruikt niet naar vis; het ruikt neutraal en geeft meestal geen oprispingen. Andere haaienleverolie producten hebben meestal wel vis-, levertraangeur en -smaak omdat ze niet de verfijnde destillage hebben toegepast.

Squalene heeft als omega 2 completere en sterkere werkzame groepen dan de meeste visolie.

Mooie huid, goede ogen en hersens

Diverse studies duiden erop dat de consumptie van squalene andere gunstige effecten kan bewerkstelligen. Kohno et al. hebben ontdekt dat squalene een zeer krachtige 'wegvanger' ( scavender) is van reactieve singlet zuurstof op het menselijk huidoppervlak (31) de beschermende werking biedt op gezonde en gladde huid (minder rimpels) door de huid van binnenuit te voeden en te beschermen, omdat squalene als onverzadigde vet een cruciale rol speelt bij de vochtregulering van de huid. Plus minus 10% van onze oppervlaktehuid (huidlipiden) bestaat uit squalene. Squalene bevordert ondermeer gezonde vetmetabolisme en optimale zuurstoftransport naar en in onze huid. Bovendien stimuleert squalene gezonde spijsvertering hetgeen een optimale darmflora en natuurlijke stoelgang wordt bevorderd. Bij slechte stoelgang (obstipatie) worden schadelijke stoffen weer opgenomen in het bloed en kunnen zodoende de huid zwaar belasten. Daarom is een goede darmflora van essentieel belang voor gezonde huid.

 

De functie van squalene t.o.v. de huid op een rij:

 

 • Stimuleert gezonde spijsvertering en darmflora en dus de kwaliteit van de huid

 • Vangt ongewenste vrije radicalen in de huid weg door anti-oxidante kracht

 • Stimuleert betere doorbloeding van de huid

 • Brengt de huid in balans en revitaliseert de huid

 • Egaliseert en reguleert de stofwisseling naar en van de huid

 • Vermeerdert de vochtbalans, de veerkracht en de elasticiteit van de huidweefsel

 • CreŽert een zichtbare verbetering van de huidstructuur: de celregeneratie neemt af

 • Beschermt gedeeltelijk tegen schadelijke zonnestralen (o.a. UV)

 • Vandaar dat deze stof veel in de cosmetische industrie wordt gebruikt. Ook blijkt squalene verder een belangrijke rol te spelen bij de gezondheid van het oog, vooral voor de staafjes; de lichtgevoelige cellen van het netvlies (29). Wetenschappers hebben voorts ontdekt dat squalene een goede ontwikkeling van de hersenstructuur en de hersenfuncties stimuleert hetgeen neerkomt op een verbetering van het geheugen en de concentratie; logisch eigenlijk, omdat onze hersenen voor 80% uit vet(zuren) bestaan. Verder hebben diverse wetenschappers gemeld dat zowel bij dieren als wel bij de mens, squalene het vermogen heeft om bepaalde toxinen uit te scheiden. Bij sommige mensen wordt er sterke nagels en gezonde haren waargenomen.

   

  Zuurstofgenerator

  Bloed is het lichaamsap van bijna alle dierlijke levens en het maakt 7-8% uit van het gewicht van ons lichaam. De belangrijkste functie is het opnemen van zuurstof in de longen en het vervolgens distribueren naar alle delen van het lichaam. Het hart is verantwoordelijk voor de stroming en pompt met grote druk het bloed in ongeveer 30 seconden helemaal rond. De bloed circuleert vanuit het hart naar de longen. Daar neemt het bloed zuurstof op en geeft koolstofdioxide (CO2) af, waarna het weer wordt teruggevoerd naar het hart (de zgn. kleine bloedsomloop). Het zuurstofrijke bloed begint dan aan de grote bloedsomloop door het bloed via de grote slagaderen (arteriŽn) naar de organen en weefsels te pompen, alwaar afgifte van de in het bloed opgenomen zuurstof (O2) plaatsvindt. De cirkel is rond wanneer het bloed via de aderen (venen) weer naar het hart stroomt. Het bloed bestaat uit cellen en vloeistof (plasma) en dankzij het in het bloed aanwezige Hemoglobine kan zuurstof worden opgenomen. Het bloed wordt tijdens die kringloop gezuiverd, verontreinigd en weer gezuiverd. De kwaliteit van het bloed en de aderen is dus essentieel.

   

  Sterke natuurlijke anti-oxidant

  Zuurstof speelt in alle biologische processen echter wel een dubbele rol. We weten dat zuurstof een onmisbaar element is voor de groei van onze lichaamsonderdelen en de verbranding van voedingsstoffen, die onze spieren en organen van de nodige energie voorziet. We spreken van gecontroleerde oxidatie. Maar de reactiviteit van zuurstof heeft ook een afbrekend element, de zogenaamde ongecontroleerde oxidatie, die een bedreiging vormt voor ieder levend organisme. Zuurstof is dus ook verantwoordelijk voor bijna alle afbraakprocessen in de natuur, inclusief niet levende organismen, denk hierbij aan het roesten van staal door oxidatie. Bij de oxidatieprocessen in ons lichaam komen uiterst reactieve deeltjes vrij, de zgn. vrije radicalen, die schade in ons lichaam kunnen aanrichten. Veelal in onze huid. Naast de vele degeneratieve aandoeningen en ziekten zoals hart- en vaatziekten, reuma, staar, dementie, suikerziekte, allergie en kanker, wordt het minder functioneren van onze organen en ledematen, toegeschreven aan overmatige activiteiten van vrije radicalen. Met andere woorden oxidatie van ons lichaam kan de verouderingsprocessen van ons hele lichaam sterk versnellen. Squalene is een energiebron en tegelijk een zeer sterke natuurlijke anti-oxidant die overmatige vrije radicalen kan wegvangen en ongewenste oxidatie kunnen voorkomen.

  Ook bewijzen later diverse specialisten dat het tekort aan zuurstof in de cellen het herstelproces remmen en de oorzaak kan zijn van vele aandoeningen en ziekten. Van nature is Squalene in ons lichaam aanwezig, weliswaar in beperkte hoeveelheden. Babyís en peuters bezitten in verhouding tot volwassenen de meeste Squalene. Daarom zijn ze zo actief en energiek met die sprankelende ogen en meestal mooi en lekker ruikende huid. Meestal rond het 30e-35e levensjaar is het niveau van Squalene bij de meeste mensen sterk gedaald. Het is daarom niet verwonderlijk dat vele sporters juist op die leeftijd terugvallen in hun prestaties! Squalene kan zeker bijdragen aan het verbeteren van (sport)prestatie.

   

  Meer info over huidproblemen klik hierop

   

  Bronnen en referenties

  1. Berger S.M.: 'Forever Young', 1ste ed., 1989.

  2. Tsjujimoto M., Toyam Y., 1992: ' Unsaponifiable Constituents (higher alcohol) of the liver oil of the sharks and rays'. Chem Umschau 29: 27 - 29, 43 - 45

  3. Dr. Conrado O. Venzon, 'The Precious Oil of the Deep-Sea Shark', Worldwide Publ.Services Quezon City, Philippines.

  4. 'The Healer Shark', Neil Solomons MD.Ph.D. and Richard Passwater, Ph.D. 1998

  5. Brohult, Astrid, 1963: 'Alkylglycerols and their use in Radiation Treatment', Acta. Radiol. Suppl. 223: 7 - 99, Stockholm.

  6. Dr. William Lane Comac, 'Sharks don't Get Cancer', 1992.

  7. ' Fish Oil May Ease Arthritis Pain'. Med. World News July 14, 1986, p. 9.

  8 Glausinz: 'The Secret Healing Power of Sharks', The Medicine Discoverer Magazine, January 1994.

  9. Prof. dr. J. de Vries, Hart- en vaatziekten vormen samen met kanker de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld. Studies wijzen uit dat visolie unieke vetzuren bevat die preventief werken. Waar blijven de aanbevelingen van volksgezondheid? Natuur en techniek 65, 12 1997

  10. Kromhout, Daan, Bosschieter, Edward B. and Coulander, Cor de Lezenne, 1985: 'The Inverse relationship Between Fish Oil Consumption and 20-Year old Mortality from Coronary Health Diseases'.

  11. Takashi Yokota M.D., 'The Miracle of Squalene (Cures Cancer & Modern Diseases)'

  The Medicine Discoverer, January 1994, 'The Secret Healing Power of Sharks'.

  13. Martin-Moreno JM, Willett WC, Gorgojo L et al. Dietary fat, olive oil intake and breast cancer risk. Int.J Cancer 1994;58:

  14. Trichopoulou A, Katsouyanni K, Stuver S et al. Consumption of olive oil and specific food groups in relation to breast cancer risk in Greece. J Natl.Cancer Inst. 1995;87:110-6.

  15. Landa MC, Frago N, Tres A. Diet and the risk of breast cancer in Spain. Eur.J Cancer Prev. 1994;3:313-20.

  16. Franceschi S, Favero A, Decarli A et al. Intake of macronutrients and risk of breast cancer. Lancet 1996;347:1351-6.

  17. La Vecchia C, Negri E. Fats in seasoning and the relationship to pancreatic cancer. Eur.J Cancer Prev. 1997;6:370-3.

  18. Porter, Ph.D. Squalene Monooxygenase, University of Kentucky

  19. Newmark HL. Squalene, olive oil, and cancer risk: a review and hypothesis. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1997

  20. Rao CV, Newmark HL, Reddy BS. Chemopreventive effect of squalene on colon cancer. Carcinogenesis 1998;19:287-290

  21. Nakagawa M, Yamaguchi T, Fukawa H, et al. Potentiation by squalene of the cytotoxicity of anticancer agents against culture mammalian cells and murine tumor. Jpn J Cancer Res 1985;76:315-320.

  22. Asnis DS, Saltzman HP, Melchert A. Shark oil pneumonia. An overlooked entity. Chest 1993;103:976-977.

  23. Yamaguchi T, Nakagawa M, Hidaka K et al. Potentiation by squaleen of antitumor effect of 3-[(4-amino-2-methyl-5-pyrimidinyl)methyl]-1-(2-chloroethyl)-nitros ourea in a murine tumor system. Jpn.J Cancer Res. 1985;76:1021-6.

  24. Rao CV, Newmark HL, Reddy BS. Chemopreventive effect of squaleen on colon cancer. Carcinogenesis 1998;19:287-90.

  25. Smith TJ, Yang GY, Seril DN, Liao J, Kim S. Inhibition of 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone-induced lung tumorigenesis by dietary olive oil and squaleen. Carcinogenesis 1998;19:703-6.

  26. Smith, T. J., Kim, S., Lee, M. J., Yang, G. Y., Newmark, H. L., and Yang, C. S. Inhibition of 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone (NKK)-induced lung tumorigenesis and DNA oxidation by dietary squaleen. Proceedings of the American Association for Cancer Research 40, 262. 1999. Ref Type: Journal (Full)

  27. Dr. Bikul Das. The Science behind Squalene. The Human Antioxidant. 2000. Toronto Canada

  28. Kelly GS. Squaleen and its potential clinical uses. Altern.Med Rev. 1999;4:29-36.

  29. Fliesler SJ, Keller RK. Isoprenoid metabolism in the vertebrate retina. Int.J Biochem.Cell Biol. 1997;29:877-94.

  30. Strandberg TE, Tilvis RS, Miettinen TA. Metabolic variables of cholesterol during squaleen feeding in humans: comparison with cholestyramine treatment. J Lipid Res. 1990;31:1637-43.

  31. Kohno Y, Egawa Y, Itoh S, Nagaoka S, Takahashi M, Mukai K. Kinetic study of quenching reaction of singlet oxygen and scavenging reaction of free radical by squaleen in n-butanol. Biochim.Biophys.Acta 1995;1256:52-6.

  32. Miettinen TA, Vanhanen H. Serum concentration and metabolism of cholesterol during rapeseed oil and squaleen feeding. Am J Clin.Nutr. 1994;59:356-63.

  33. Chan P, Tomlinson B, Lee CB, Lee YS. Effectiveness and safety of low-dose pravastatin and squaleen, alone and in combination, in elderly patients with hypercholesterolemia. J Clin.Pharmacol. 1996;36:422-7.

  34. Smith TJ. Squaleen: Potential chemopreventive agent by squalene. Expert.Opin.Investig.Drugs 2000;9:1841-8.

  35. Martin-Moreno JM, Willett WC, Gorgojo L et al. Dietary fat, olive oil intake and breast cancer risk. Int.J Cancer 1994;58:.

  36 Trichopoulou A, Katsouyanni K, Stuver S et al. Consumption of olive oil and specific food groups in relation to breast cancer risk in Greece. J Natl.Cancer Inst. 1995;87:110-6.

  37. Paul Terry, Paul Lichtenstein, Maria Feychting, Anders Ahlbom, Alicja Wolk, Vol 357, June 2, 2001 The Lancet

  38. Fatty acids and eicosanoids regulate gene expression through direct interactions with peroxisome proliferator-activated receptors a and g . Steven A. Kliewer, Scott Sundseth et al. Nat. Academy of Sciences of the USA 1997

  39. Joseph Vamecq, Norbert Latruffe, Vol 354, July 10, 1999 The Lancet

  40. E. Mueller, P. Sarraf , ÖÖ Bruce M. Spiegelman. Molecular Cell. Vol 1, 465-470, February, 1998

  Inspired by Nature.

                        Driven by Science.

                                                     Passionated by Nutrition.

                                                          

  Home    

  Natuurlijk Herstel. Altijd beter! 

  Lukas T.S. Tjan

  • Voedingsadviezen

  • Nutrition Development

  • Complementaire geneeskunde

  • Marketing Voeding & CAM

  © Science for Life. 2001-2011. Deze homepage is gemaakt door Mandala Communicatie, www.mandalacommunicatie.nl   

  Op deze homepage berust een copyright. Voor meer info kunt u e-mailen naar info@scienceforlife.eu 

  Voor alle op deze homepage vermelde informatie geldt de algemene disclaimer.